Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„100 Национални туристически обекта“

"Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

Снимка: Венета Николова

В разгара на туристическия сезон, пещера "Магурата" посреща средно между 1000 и 1500 души на ден. Природната и археологическа забележителност, разположена недалеч от град Белоградчик, е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Туристите посещават 5 от общо 23-те зали на пещерата, отличаваща се с красивите си карстови образувания.

Тук се намира най-големият сталактон в България, висок е 20 метра. Но това, което прави пещерата уникална са древните рисунки по стените, считани за едни от най-ранните в Европа. Специалисти ги определят като ненадминати образци на праисторическото изкуство.


Сега вече "Магурата" е по-осветена и привлекателна от всякога, благодарение на европейски проект за трансгранично сътрудничество между България и съседна Сърбия. Поставени са холограми и интерактивни дисплеи, както и карти с добавена реалност, осигуряващи 3D изображения и видеа за живота в пещерата, за хилядолетните рисунки, за богатата ѝ флора и фауна.

Стотиците древни изображения по стените разказват за бита и вярванията на нашите далечни предци. Според някои изследвания те са на възраст над 10 хил. години, но други твърдят, че са далеч по-стари.

"Рисунките са до втория ръкав, или 350 м навътре, до там е било човешкото присъствие – обяснява екскурзоводът Венцислав Димитров. – Влизали са с факли, за да рисуват, защото самата варовикова скала е по-специфична, като дъска е. Този ръкав е напълно сух, влажността вътре е нулева. Ако имаше влага, тези рисунки нямаше да издържат. Там има 8 естествени дупки или отвори в скалата. И като минат с факлите, през тях излизал димът. Сред най-ценните рисунки е т.нар. "Слънчев календар", където дните и месеците са изобразени с шахматни фигури – имаме 366 дена и 13 месеца. Много интересна е „Ловната сцена“ с диви животни - козички, елени, пуйки, включително виждаме и първото опитомено куче. Най-старите рисунки са рисувани с охра, а по късно - с прилепно гуано и по това се определя възрастта им. Впечатление правят изображенията на Богинята майка и на жени, танцуващи с високо вдигнати ръце."

„Ловна сцена“

В култовите сцени жените са представени в по-голям ръст от мъжете, защото това било времето на матриархата. В пещерата са открити също множество останки от кости на древни животни, както и следи от първобитни жилища, от оръдия на труда и примитивни кухненски съдове и пр.

"Първата зала е висока 21 метра, това е "Триумфалната зала". Там са били къщичките на пещерните хора. Открити са следи от пещи, там се палели огньове. И когато мъжете уловят дивеча и го внесат вътре, за да се приготви за ядене, това е било своеобразен техен триумф пред жените, че са надвили животните, затова така сме нарекли залата" - разказва Венцислав Димитров.

Постоянната температура от 12 °C осигурява идеалните условия за отлежаване на вино в пещерата. Затова в един от ръкавите ѝ е обособена винарска изба. И още: през 20 век в т.нар. трети ръкав на "Магурата" е действала лечебница, защото пещерата е наситена с калиеви йони:

„Слънчев календар“

"Това помага за лечение на белодробни заболявания и астма – казва Димитров. – Самият ръкав, където се е намирала лечебницата, навява усещането, че влизате в солни стаи. Лечебницата е действала от 1972 до 1976 г. и е имала огромен успех. Вътре са били разположени от 30 до 35 легла. Пациентите престоявали в нея по половин-един час дневно в продължение на две седмици."

"Магурата" е една от най-големите пещери в страната ни. Образуването ѝ е започнало преди 15 млн. години, а откритите галерии са с дължина 2500 метра. Днес тя е защитена от ЮНЕСКО като природна забележителност и е включена под номер 14 в списъка на „100-те национални туристически обекта“.

Вижте още:

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна