Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменският посланик Н.Пр. Армен Едигарян:

В Армения се пази обувка с 1000 години по-стара от Хеопсовата пирамида

Някои бъдещи посетители от България се опасяват, че лятото в Армения е много горещо. Ако наистина е така, къде все пак може човек да отиде в родината ви на относително прохладни температури?
Н.Пр. Армен Едигарян (на снимката вляво): Природата и времето в Армения и България са почти еднакви. Ереван доста си прилича със София. Лятото е горещо и континентално. Разликата при вас е, че си имате море. Армения предлага различни пейзажи и цял букет от активни занимания, които да задоволят интересите и желанията на всички видове посетители. Езерото Севан е едно от чудесните места за прекарване на ваканцията. Летни курорти като Дилиджан, Тзакадзор, които приличат на Пампорово, Алеко или Банско. Джермук е прочут с минералните си извори. Вторият по големина град в Армения и нейна културна столица – Гюмри е великолепно място за посещение през лятото, защото е по-хладно. Еднакво горещи са Ереван и долината Арарат. Но когато се качите високо в планината, нещата се променят. Столицата ни е на около 1000 метра над морското равнище, езерото Севан – на 1900. И там температурите са различни.

Споменахте езерото Севан, едно от най-големите в Кавказ. Трудно ли се стига до него?
Не, не, има много добра магистрала, една от най-хубавите в Армения. То е само на 65 км от Ереван.


Арменското гостоприемство е пословично, но има ли хотели за всеки бюджет в Ереван?
Да, откакто туризмът е един от приоритетите на арменската икономика в последните десетина години, у нас има бум на хотелиерския бизнес. В Армения ще намерите хотели от всички категории, започвайки от хостелите, B&B - легло и закуска за 20-30 лева на нощувка. Разбира се, разполагаме с по-изискани три-четири звездни хотели. Да, можем да настаним всякакъв тип туристи. Цените са много достъпни и за младите хора, които предпочитат да обикалят с раници на гърба. Сред тях има мотористи, велосипедисти. Аз видях група от италиански младежи, които бяха тръгнали с колелета от Ереван до езерото Севан. Други пък упражняват така модерния хайкинг – ходене пеша из планините. За всички тях системата B&B е много подходяща и достъпна.

Историята на Армения се простира назад през хилядолетия. Бихте ли ни казали кои са ключовите места, където можем да се докоснем до най-значимите факти.
Най-забележителните места са стотици. Историята, въплътена в камък, може да се види в много древни манастири. На 35 км от Ереван е езическият храм Гарни, който е от втори век след Христа. Раннохристиянски манастири като пещерната обител в Гегард са от седми век след Христа. Паметниците, включени в светилището, са датирани от 4-и до 13-и век. Манастирът е основан от Свети Григорий Просветител, и е построен след въвеждането на християнството като държавна религия в Армения в началото на IV в. Ние сме първата нация, приела християнството като официална религия. На арменски името на манастира означава копие. Легендите гласят, че копието, което е пронизало тялото на Христос, когато е бил на кръста било донесено в Армения. Днес то е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин. Непременно трябва да се види Матенадаран, Институтът-музей на арменските средновековни ръкописи в Ереван. Едно от най-големите хранилища на ръкописи в света. Най-ценната реликва е препис на Лазаревото евангелие на арменски език от 887 г. Има и много рядка библия от седми век. Върху нея се заклева нашият президент задно с конституцията. Съхранява се при специални условия, но ако някога присъствате на клетва на арменския президент, ще можете да я видите. Знам, че някои от най-старите ръкописи в Националната библиотека в София са арменски, като например Библия от десети век. Аз я видях лично. Историческият музей, който се намира точно в сърцето на Ереван, също е интересен. В него има над 400 хиляди експоната от каменната ера до наши дни. Ние нямаме Златни пясъци, Несебър или Созопол. Нямаме крайбрежие и място, където да се плува, но пък разполагаме с много специални форми на туризъм като кулинарен, поклоннически, приключенски, за наблюдаване на птици… Изобщо, пътешествията по интереси са най-популярни и, ако мога да кажа, модерни в арменския туризъм днес.
Например, хората идват да видят винарна, отпреди шест хиляди години. Или най-старата запазена кожена обувка в света – 1000 години по-възрастна от Хеопсовата пирамида. Пещерите ни са много привлекателни за спелеолозите.


Всяка нация има своите светини. За арменците по света, почти две хиляди години, това място е древният Ечмиадзин, разположен на живописната Араратска равнина. Лятото подходящ сезон ли е да се посети това място?
Да, Ечмиадзин е разположен в долината Арарат, която е доста гореща по това време на годината. Но пък там има много зелени дървета. Ечмиадзин е духовен център на арменската апостолическа църкваи за всички арменци. Според учените това е първата катедрала (но не първата църква), построена вдревна Армения, и е смятана за най-старата катедрала в света. Мястото е красиво през всички сезони на годината, но лятото може да направи посещението по-привлекателно. Друго важно кътче е манастирът Хор Вирап, където Свети Григорий Просветител е бил затворен в продължение на 13 години от крал Трдат III, който през 301 г. утвърждава християнството като държавна религия на Армения. От създаването си до втората половина от V век Ечмиадзинската катедрала е седалището накатоликоса, върховният водач на Арменската църква. Катедралата е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2000 година. Особен интерес представляват мощите, съхранявани в Ечмиадзин: парче от кръста, на което е бил разпънат Христос, и фрагмент от Ноевия ковчег. За арменците това е духовно място, каквото е за българите Кръстова гора. Отиваш там на поклонение. Разбира се, там има музей и туристически обекти, но ако се интересувате от стара история има много, много манастири.

Ами Звартноц, който също е вписан в световната съкровищница? Изобщо колко обекта на ЮНЕСКО има в Армения?
Звартноц е от седми век. В превод от арменски означава „Небесни ангели“. Храмът е разрушен от силно земетресение през 930 година. Руините на храма са разкопани в началото на 20-ти век. Това са фантастични останки, базирани върху древноримския форум Фора Траяна.В Армения има осем обекта, вписани в съкровищницата на ЮНЕСКО. Манастирите Хахпат, Санахин, Нораванк и Татев, археологическият обект на град Двин, базиликата и археологическият обект Йерерук. Двин е бил средновековна столица на Армения, разрушена през десети век от силно земетресение. Някои от тези манастири са по-стари от Ечмиадзин, но той е духовното средище за нас и там се намира католикосът на всички арменци. Той е глава на църквата ни както вашият патриарх.


От по-съвременните забележителности може би трябва да се спомене ереванската каскада. В столицата има ли други нови интересни места, които непременно трябва да се видят?
Вие правилно споменахте каскадата. Тя е като музей под открито небе, заобиколена е със скулптури. Пет открити тераси са подредени в каскада, декорирана в стил Ар деко. Там е и Музеят на Шарл Азнавур. Наблизо е Норд авеню, пешеходна зона като вашият булевард "Витоша" в София. Едно от най-близките места за посещение около столицата Ереван е Ечмиадзин на 15 км. Звартнотц е на половината път. Храмът Гарни е на около 30 км. Пещерните църкви Гегард са 10 км по-далеч. Без проблем можете да ги обиколите в един ден. Или да наемете еднодневен тур от някоя от безбройните туристически компании. Манастирите в Татев не можете да посетите за един ден, защото са в южната част на Армения. Има и магичен храм от седми век, но те са на 250 км от Ереван. Пътят е много живописен, през планините. Обаче е невъзможно да отидете без преспиване. Там също така се намира една от най-дългите въжени линии. За любителите на приключенията има и зиплайн.

За съжаление в Ереван, нямаме стар град в общоприетия смисъл на тези думи. Старият град е в Гюмри, вторият по големина и културна столица, и е много красив през лятото. В Ереван планираме да възстановим и реконструираме някои стари квартали, но ако искате да видите сгради от края на 19 и началото на 20 века, да почувствате живота от онова време, най-добре е да пътувате до Гюмри. На 140 км е и можете да вземе един много приятен влак. Той не е бърз, ще ви отнеме два часа, но е модерен, удобен и можете да се радвате на красивите гледки по пътя си. Чудесно е да отидете сутринта да прекарате целия ден там и да се върнете обратно в Ереван. През лятото в Гюмри температурите не се качват повече от 22-25 градуса. Дори през нощта ще имате нужда от яке, защото се намира в долината Ширак, едно от най-студените места. През зимата понякога там е минус 20.


Неизбежно стигнахме до въпроса за храната. Чувала съм, че в Армения е изумително вкусна.
Да, аз казах, че кулинарният туризъм е едно от най-важните направления. Чух от мои български приятели колко много се интересуват от нашите кухня, вино и коняк. Модерната арменска кухня е фюжън, смесица от местни гозби с много месо. Хоровац – типично арменски шишчета на скара. Комбинация от местни регионални традиции, много меса и зеленчуци, съчетани със средиземноморска кухня. Ние също имаме долма, сарма. Елементи с грузинска или иранска… Всичко е една вкусна смесица. Армения разполага с артистични шеф-готвачи и безброй фестивали – на скарата, на виното, на харисата (гъста пшеничена каша с пилешко или агнешко месо, която се вари дълго и се бърка непрекъснато), на шишчетата-хоровац… Кулинарният туризъм е един от основните приоритети и същевременно атрактивни части от туризма в Армения. Българите сега започват, но много руснаци и иранци отдавна идват в Армения, за да си хапнат вкусно.

Снимките и видеата са предоставени специално за "Покана за пътуване" от Арменското посолство в България

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна