Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Френската външна политика ще остане още дълго силно свързана със Сахел. Това обяснява твърдия курс на Макрон"

Д-р Бенедикт Ерфорт: ЕС залагаше много на Нигер, сега трябва да обърне политиката си на 180 градуса

"От изключително значение е да се избегне усещането за постколониална намеса в Африка"

| Интервю
Поддръжник на военната хунта в Нигер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интересите на Европа са и извън Стария континент. В Сахел - зоната на юг от Сахара - Европа се бори с ислямистки групировки и срещу причините - основно икономически - за миграция от Африка към обетованата земя Европа. Но и подземните богатства в този регион са привлекателни, при това не само за европейците, особено в ерата на климатични промени и преход към зелена икономика. Превратът в Нигер - така поне изглежда в момента - лиши Европа от последния съюзник в сахелския регион. Последвалият преврат в Габон, държава в Гвинейския залив и извън Сахел, също предизвика тревогата на европейските политици - в Толедо министрите на отбраната и на външните работи обсъждаха не само помощта за Украйна, но и ситуацията в Африка.

"След преврата в Нигер Европа действително загуби важен съюзник в региона, след като по-рано военните превзеха властта и в Мали и в Буркина Фасо. За Европа Нигер беше последната надежда за връщане към стабилност и предвидимост в Сахел. Затова Европа инвестираше много в Нигер - оказваше както икономическа помощ, така и военна и финансова подкрепа. За периода до 2024 година ЕС беше заделил над половин милиард евро за Нигер", отбелязва в интервю за БНР д-р Бенедикт Ерфорт от института за устойчиво развитие в Бон.

"На практика Нигер беше нещо като "опитно зайче" за реформираната европейска система за оказване на помощ за развиващи се страни. Реформата позволи на ЕС да изпраща военна помощ в трети страни - нещо немислимо преди това. По тази линия Нигер получи през юни тази година оръжия на стойност над четири и половина милиона евро. Така че ЕС разчиташе и залагаше много на Нигер, а сега ще трябва да обърне политиката си на 180 градуса."

Преврат в Габон – армията взе власттаКак ще коментирате различните реакции на страните членки на ЕС на събитията в региона? Германия например настоява за дипломатическо решение на кризата, а Франция не изключва да подкрепи военна намеса на влиятелната в Африка Икономическа общност на западноафриканските държави ЕКОВАС в своята бивша колония. Как изглежда Европа в Сахел, след като проличават такива разногласия?

"От една страна ЕС демонстрира единство, защото осъди преврата в Нигер и подкрепи избрания по-рано президент Басум. Разногласията, които споменавате, всъщност произтичат само от Франция, която наистина има по-особена роля в тази част от Африка. Вероятно ще стане дума за това. Докато Франция почти веднага изрази готовност да подкрепи военна намеса, Германия и Италия се въздържат и залагат на дипломацията. Както знаете, до военна намеса на ЕКОВАС не се стигна. Това, което според мен е по-важно, е средносрочната перспектива пред европейския ангажимент в Нигер и региона като цяло. И именно тук виждам по-големи различия, не на последно място, защото вниманието на Запада в момента е насочено към войната в Украйна и източния фланг на НАТО. За мен е под въпрос, дали в близко бъдеще Сахел ще може да влезе във фокуса на ЕС. А иначе е напълно разбираемо, че Франция настоява за по-сериозен ангажимент в Сахел. Но Германия също се застъпва за по-голямо внимание към региона с оглед миграционния натиск и сигурността в Европа."

Протестиращи срещу френското военно присъствие измитат флага на Франция в близост до база на страната, август 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нека поговорим за Франция. Президентът Еманюел Макрон сякаш е готов на конфронтация с военните в Нигер – там има 1500 френски войници, които той няма намерение да изтегли. Макрон отказа да изтегли и френския посланик, както поискаха военните. Как гледате на това поведение на френския президент? Трезва ли е преценката му?

"На този въпрос може да се отговори само през призмата на френското колониално минало в Нигер и региона. За да разберем политиката на Франция в тази част на Африка още по-важно е според мен, че през 2012 Франция беше първата държава, която се намеси в Сахел, тогава по молба на властите в Мали. В началото тази антитерористична операция при тогавашния президент Франсоа Оланд беше много успешна. Но в крайна сметка тя се провали и този провал сериозно навреди на имиджа на Франция в целия регион. Френската външна политика ще остане още дълго силно свързана със Сахел. Именно това е обяснението за твърдия курс, който следва сега Макрон. В този смисъл ми е трудно да преценя, дали преценката на Франция е трезва. Тя се води от съображения за сигурност, но вероятно би трябвало да се ориентира към една по-дългосрочна стратегия за изграждане на сътрудничество със страните в региона, което в момента не се случва."

В момента ЕС обсъжда нова мисия в Гвинейския залив, т.е. южно от Нигер и Сахел, но където се намира Габон. А там, по всичко личи, също беше извършен военен преврат. Какви поуки трябва да извлече Евросъюзът от последните събития, ако действително започне нова мисия в тази част на Африка?

"Военният преврат в Габон е различен от събитията в Нигер. Но разбира се ще се отрази на планираната мисия на ЕС в Гвинейския залив. Засега разполагаме само с медийни публикации, че Брюксел подготвя военно-цивилна мисия заедно със страните от залива. Идеята е да се запази стабилността в региона и да се предотврати прехвърчането на искри от Сахел към страните по крайбрежието на Атлантическия океан. Идеята е това да стане съвместно с тези държави - Кот д'Ивоар, Гана, Того и други партньори на ЕС. Става дума за съвместни полицейски и военни обучения. За успеха на този план е от изключително значение да бъде избегнато усещането за постколониална намеса в Африка, а това изключва водеща роля на Франция. Това е много важно. Мисията трябва да се осъществи в тясно сътрудничество с държавите и с Африканския съюз."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна