Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМА отбелязва Европейския ден на донорството и трансплантацията

Снимка: ВМА

Имената на десет души, изпаднали в мозъчна смърт и дали шанс за живот на други хора у нас, ще станат част от "Дървото на живота" във Военномедицинската академия в София. Така болницата ще отбележи Европейския ден на донорството и трансплантацията, който беше на 7 октомври.

От началото на годината са реализирани 17 донорски ситуации, като 10 от починалите са станали донори на пациенти на Военномедицинската академия. В болницата се извършват чернодробни трансплантации. Последната е направена на 6 октомври, след като близките на 63-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт в кюстендилската болница, решават да дарят органите ѝ. Черният дроб е трансплантиран на 54-годишен мъж. 

Петя Йорданова е само на 25 години, когато е включена в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб. Причината е заболяване, стигнало до крайната си фаза. Жената е от Димитровград. Чака в продължение на две години. През октомври 2021 година е трансплантирана във ВМА, а днес очаква дете. 


Днес от ВМА изказват признателност и благодарност към близките на донорите, както и към всички екипи, които са ангажирани с процеса на трансплантации.

На събитието са поканени пилоти от 16-а транспортна авиобаза "Враждебна", които са част от редица донорски ситуации, както и пациенти, трансплантирани в болницата.

Осем пъти във въздуха със специална мисия през изминалите няколко месеца – това е част от работата на капитан Георги Пъшев от авиобазата, който участва в транспортирането на донори и органи.  

"Усещането по време на такова изпълнение е неповторимо", сподели той.

На днешното отбелязване на Европейския ден на донорството и трансплантациите представители на здравното министерство обявиха, че се подготвят нужните промени за обособяване на самостоятелна агенция по трансплантациите. 

Също от днес доброволци на БЧК отново ще се включат в кампанията "Да! За живот", с която държавата насърчава разговора в семейството и сред приятелите за смисъла на донорството и трансплантацията. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна