Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на анестезиолога започва кампания "Всеки може да спаси живот"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Днес е Световният ден за рестартиране на сърцето. Целта му е да повиши информираността за сърдечния арест, да популяризира уменията за сърдечен масаж, изкуствено дишане, автоматична външна дефибрилация. Този ден съвпада и със Световния ден на анестезиолога. Това е и поводът за кампанията "Всеки може да спаси живот". Тя се провежда в няколко български града и е за обучение на ученици от гимназиален курс по първа помощ. Велико Търново е един от градовете, където лекари ще обучават гимназисти. В София пътуващите в метрото също ще могат да участват в такова обучение за оказване на първа помощ. Кампанията ще продължи до 19 октомври. 

Пред БНР д-р Сибила Маринова - началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение във великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов", бе категорична, че всеки може да спаси човешки живот. 

"Когато хората са информирани какво да направят в такава ситуация, наистина могат да спасят човешки живот, въпреки че не са специалисти. Всеки, който е обучен как да разпознава сърдечен арест и как да прави сърдечен масаж, може да спаси живот. Един човек може да спаси човешки живот до идването на медицински екип". 

По думите й страхът е най-труден за преодоляване. Но:

"Нещо друго, което е болест на съвеременното общество - хората, като видят, че се случва нещо пред тях, вадят телефона да снимат, а не се замислят как могат да помогнат. Важно е хората да знаят как да помогнат. Когато човек не е обучен, е нормално да се притеснява, защото го е страх да не навреди. Но когато хората са обучени, биха могли веднага да реагират". 

Според нея би било добре работодателите да провеждат такива обичения на служителите си

По думите й анестезиологията е тежка професия, която не е за всеки:

"На младите хора не им се иска много да си усложняват живота, те искат да им е по-лесно. Може би инициативи с децата могат да върнат интереса към професията". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна