Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Льоклер с полпозишън на пистата в Остин след грешка на Верстапен

Шарл Льоклер спечели полпозишъна в Остин
Снимка: БТА
Шарл Льоклер (Монако) спечели първата позиция за в квалификацията преди състезанието за Голямата награда на САЩ, кръг от световния шампионат във Формула 1. Макс Верстапен бе по-бърз от пилота на Ферари с 0,005 сек, но постижението му бе заличено заради нарушаване ограниченията на трасето. До състезателя на Скудерията на първа редица ще се нареди Ландо Норис (Великобритания) с Макларън. Трети се класира британецът Люис Хамилтън (Мерцедес).

Четвърти и пети ще стартират испанецът Карлос Сайнц и британецът Джордж Ръсел, а след изтритата си обиколка Верстапен ще потегли чак шести.

Съотборниците в Алпин, французите  Пиер Гасли и Естебан Окон ще стартират от четвъртата редица, а най-бавни в Q3 бяха Серхио Перес (Максико) и Оскар Пиастри (Австариля), които ще си поделят петия ред на старта в неделя.


Юки Цунода бе победен с 0.018 от Перес в битката за последното място в Q3 и ще стартира 11-ти в неделя. Заедно с японския пилот на Алфа Таури аут в края на Q2 бяха още съотборниците в Алфа Ромео Гуаню Джои (Китай) и Валтери Ботас (Финландия), Кевин Магнусен  (Дания) и Дениъл Рикардо (Австралия). Завръщащият се след отсъствие от близо два месеца австралиец загуби най-бързия си тур заради напускане на пистата в завой №9, но и той нямаше да му бъде достатъчен, за да влезе в топ 10.

Голямата изненада на първата част на квалификацията бе отпадането на Фернандо Алонсо (Испания), който до момента от началото на година ниво веднъж не бе пропускал решителните 12 минути на сесията за място. Двукратният световен шампион ще стартира 17-ти в неделя, а пред него на стартовата решетка ще се нареди Нико Хюлкенберг, който бе с едва 0.022 по-бавен от Рикардо в спора за последното място в топ 15.
Освен двамата елиминирани в края на първите 18 минути на квалификацията бяха още двамата пилоти на Уилямс Алекс Албон (Тайланд) и единственият представител на домакините Логан Сарджънт, които ще стартират 18-ти и 20-ти. Те ще бъдат разделени от съотборника на Алонсо в Астън Мартин Ланс Строл, което означава, че последните две редици в неделя ще включват по един пилот на Астън Мартин и Уилямс.
По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна