Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорсе Мартин с рекорд на "Филип Айлънд", стартира първи в Австралия

Хорхе Мартин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хорхе Мартин буквално унищожи миналогодишния си рекорд на пистата „Филип Айлънд“ в Австралия и напълно логично спечели полпозишъна за Гран При на Австралия в MotoGP.

Мартинатора стигна до 1:27.246 в своя първи тур във второто си излизане в решаващите минути на квалификацията, за да подобри рекорда си от преди 12 месеца с точно 0.521 секунди. Под досегашния рекорд слязоха още Брад Биндър и Франческо Баная, които завършиха на съответно 0.416 и 0.468 от Мартин и ще потеглят втори и трети.

За Баная това трето място е със статута на полпозишъна, след като за втора поредна седмица световният шампион трябваше да минава през първите 15 минути на сесията за място. В нея той бе най-бърз и заедно с Марк Маркес продължиха към битката за първите 12 места на стартовата решетка.

В нея Маркес се класира седми и ще оглави третата редица, а на втората пред него ще се наредят Алейш Еспаргаро, Йоан Зарко и Фабио Ди Джанантонио. Заедно с Маркес на третия ред ще застанат местният любимец Джак Милър и Маверик Винялес, а на четвъртия ще бъдат Марко Бедзеки, Пол Еспаргаро и Енеа Бастианини.

Алекс Маркес беше с 0.087 по-бавен от своя брат Марк в края на първите 15 минути на сесията за място и ще стартира 13-ти и трябваше да подели петата редица с двамата съфамилници Аугусто и Раул Фернандес, които нямат роднинаска връзка помежду си. Аугусто обаче ще бъде преместен с три места назад и така 15-ти ще потегли Жоан Мир, а 16-ти ще потегли Фабио Куартараро, който бе блокиран от Фернандес във вчерашната тренировка, за което испанецът бе наказан. Лука Марини ще бъде последният пилот, който ще застане на шестата редица, а на последната ще се наредят Мигел Оливейра, Франко Морбидели и Такааки Накагами. Съотборникът на Накагами в LCR Хонда Алекс Ринс прекрати участието си в Гран При на Австралия малко преди началото на днешната тренировка, която се проведе непосредствено преди квалификацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени