Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доходността на 10-годишните американски облигации нарасна над 5% за пръв път от 2007 г.

Доходността на основните 10-годишни държавни облигации на САЩ се повиши над 5% за пръв път от 2007 г. насам, задълбочавайки многоседмичния ценови спад на дълговите книжа и повишавайки тяхната доходност, тъй като инвеститорите залагат, че Федералният резерв ще задържи лихвените проценти на настоящите високи нива за по-дълго време с оглед на солидното представяне на водещата световна икономика.

По-рано в понеделник доходността на 10-годишните американски книжа се повиши за кратко до 5,02%, надвишавайки бариерата от 5% за пръв път от юли 2007 г. благодарение на силните данни за трудовата заетост и за продажбите на дребно в САЩ през септември, както и на по-високата от очакваната инфлация през деветия месец на годината. Последва леко връщане назад и към 15,30 часа българско време доходността на дългосрочните книжа на САЩ се търгува около 4,97%.

Графика на доходността на 10-годишните облигации на САЩ (в проценти)


Нарастване на доходността на дълговите книжа е факт въпреки избухването на конфликта между Израел и "Хамас", което предизвика първоначално бягство на инвеститорите към държавните облигации, и по-специално американските, с оглед на техния статут на убежище при геополитически кризи. Това само за кратко доведе до слабо повишаване на техните цени и до намаляване на тяхната доходност през първите дни на конфликта в Близкия изток.

Това е последен сигнал за мащаба на разпродажбите на глобални облигации, воден също така от нарастващия държавен дълг, увеличаващото се предлагането на облигации по света и несигурна перспектива, която кара инвеститорите да изискват по-висока лихвена премия за притежаваните от тях облигации с по-дълъг срок.

Ръстът в доходността на облигациите затяга допълнително паричните условия, без централните банки да трябва да правят каквото и да било, позволявайки на Федералния резерв на САЩ да сигнализира, че вероятно ще остане в изчаквателна позиция на редовното си заседание следващата седмица.

Европейските държавни облигации последваха възходящото движение на доходността на американските книжа по време на днешната търговия.

Доходността на 10-годишните книжа на Германия се повиши с до 2,968%, но засега остава под 12-годишния връх около 3,006%, достигнат за кратко на 4-ти октомври.

Фокусът в Европа тази седмица ще бъде поставен върху Атина, където ЕЦБ ще проведе заседанието си в в четвъртък. Търговците очакват централната банка на еврозоната да задържи лихвените проценти на 4%, но внимателно ще следят за каквито и да било намеци относно това кога и как ЕЦБ възнамерява да намали обема на притежаваните от нея облигации от ерата на коронавирусната пандемия. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна