Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да обиколиш Средиземноморието на две колела

Венцислав Илиев тръгна отново на пътешествие из Европа

Снимка: личен архив

Опознаването на света около нас, посредством личен досег, представлява най-ценното знание и пълнокръвно усещане от живота, а прекият път до тях са пътешествията. В това е убеден и Венцислав Илиев от Шумен. 38-годишният българин от години обикаля из земното кълбо, оборудван само с колело, една раница, фотоапарат и голям ентусиазъм. Всяко място, природна спирка и хора, до които се докосва по време на дългите си преходи, той запечатва в снимки и разкази, за да ги сподели с последователите си в социалните мрежи. А след приключване на поредната глава от житейската му история прави и професионални изложби с визуалните си спомени.

В биографията си на пътешественик Венци вече успя да премине пеша стотиците километри по поклонническия път на Свети Яков, с велосипед "покори“ няколко пъти Европа, направи преход до Мароко, а преди близо десет години стигна на две колела и до Северния полярен кръг. В началото на тази есен той отново тръгна на път.

"Този път съвсем инстинктивно реших да покарам колело и да обиколя част от Средиземноморието – Сицилия, Корсика, Сардиния, и част от Гърция, откъдето досега не съм минавал.

Това пътешествие е първото, което няма начало, няма край и няма планирана продължителност и очаквани преодолени километри“ – казва Венцислав Илев пред колегата ни Здравка Русева от БНР- Шумен.

Българинът вече преминава през първата част от новия си маршрут в съседна Гърция. Целта му е да кара, да даде възможност на съзнанието си да почине от сивото ежедневие и, както винаги, да заснеме и запише интересни градски и природни звуци и пейзажи. Защото освен запален пътешественик Венци определя себе си и като природолюбител.

На велосипеда има багажници за всичко – палатката, багажа и фототехниката. За да може да зарежда техниката си той е поставил слънчеви панели на велосипеда си. Казва, че трудностите по пътя бори с интуиция.

"Повечето трудности са свързани с намирането на вода. Големите изкачвания по планините са най-голямата (физическа) трудност, но я преодолявам. В Гърция, доколкото се информирах, няма велосипедни пътища. Хубавото е, че са изградили главния път Е 90, който е много удобен за каране с велосипед, като има около половин метър във всяка от лентите оставен за ползване от колоездачи“ – обяснява Венци. И все пак уточнява, че на пътищата на Балканския полуостров винаги трябва да имаш едно наум и да си особено внимателен.

Няколко дни след началото на средиземноморското си приключение българинът признава, че вече е запленен от гледката на Кавала, "спускаща" се в Егейско море. Сравнява видяното с пасторални картини от Френската и Италианската Ривиера на Алпите, които се спускат към Средиземно море. "Има същите изкачвания, спускания, завои. Разликата е, че тук пътят е по-широк от техните" – признава с усмивка пътешественикът. За да се убедим лично и това пътешествие ще бъде документирано, описано и качено за съпреживяване от Венци в социалните мрежи. И така с  раница на гърба и кормило напред българинът потегля към следващата си спирка с единствената мотивация – да усети щастието и свободата на две колела.

"Много по-щастлив съм на път, отколкото в града. Чувствам се по-пълноценен, по-здрав и това ме мотивира да тръгна на настоящето есенно-зимно пътешествие" – казва Венцислав и продължава с вятъра.

Текст Весела Кръстева (по интервю на Здравка Русева от БНР- Шумен)

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна