Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на търговския дефицит на САЩ през септември до 61,5 млрд. долара

Търговският дефицит на САЩ се разшири през септември с близо 5% до 61,5 млрд. долара, но въпреки това остава близо до тригодишното дъно от предходния месец.

Дефицитът на САЩ при международната търговия със стоки и услуги се е увеличил с 4,9% през септември до 61,5 млрд. долара от 58,7 млрд. долара през август (най-ниско ниво от септември 2020 г.), показват последните данни на Бюрото за икономически анализи, публикуван във вторник. Пазарните очаквания бяха за по-слабо разширяване на дефицита до 59,9 млрд. долара.

Разширяването на дефицита през септември е в резултат на повишаването на вноса на стоки и услуги с 2,7% до 7-месечен връх от 322,7 млрд. долара благодарение на увеличени продажби на вносни мобилни телефони и други домакински стоки, пътнически автомобили, суров петрол, транспорт, пътувания, компютърни аксесоари, пътнически самолети и части и други индустриални машини.

В същото време американският износ се повиши с 2,2% до 261,1 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от август 2022 г. благодарение на по-голям експорт на други петролни продукти, соя, суров петрол, царевица, пътувания и транспорт.

Увеличението на дефицита през септември отразява повишение на дефицита при търговията със стоки с 1,7 млрд. долара до 86,3 млрд. долара при намаление на излишъка от търговията с услуги с 1,2 млрд. долара до 24,8 млрд. долара.

Въпреки нарастването, търговският дефицит на САЩ остава близо до тригодишни дъна и е на път да отбележи най-ниско ниво от 2020 г. насам.

Трябва да се има предвид, че по-малките дефицити са позитивни за брутния вътрешен продукт. През третото тримесечие БВП на САЩ нарасна през третото тримесечие с 4,9% на годишна база.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна