Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без очаквания и предварителна информация, но доволни – ръст на уикенд туристите в София

Снимка: Free Sofia Tour

Чуждите туристи в София са се увеличили с 19% от времето преди Covid кризата, съобщават от Столичната община /СО/. Но ние нямаме нужда от статистики, за да се убедим в нарастващия чуждестранен интерес към българската столица – достатъчно е да се разходим в центъра, за да чуем разнородна реч на всяка крачка. Обичайна гледка са и големите групи, които по няколко пъти на ден кръстосват историческата част на града, водени от гидовете на Free Sofia Tour. "Това са туристи, които пристигат от всички държави, от които има нискотарифни полети до София.Именно нискобюджетните авиокомпании са тези, които захранват туризма в града, защото става дума предимно за уикенд туризъм" – твърди Томислав Рашков от Free Sofia Tour.


Какви са причините все повече туристи да избират София?

Свързани публикации в текста:

"Това е дестинация, която за тях е непозната, нямат много очаквания, когато става въпрос за този тип краткосрочен туризъм в София. Един от първите въпроси, които им задавам е "Колко от вас имат някаква информация или са прочели нещо преди да дойдат тук?" и над 90% от хората в групата свиват рамене и казват "Нямаме си никаква представа". Напоследък се наблюдава интересен феномен – хора, които пристигат тук с т.нар. "полети изненада". Резервираш си полет за по-дълъг уикенд на сравнително ниска цена, но без да знаеш накъде точно ще те отведе и пристигаш в град като София, което е неочаквано изживяване. За тези хора София е изненада, един град в Източна Европа, който им се струва по-"екзотичен", по-различен от това, което са свикнали да наблюдават в т.нар. масово популярни градове за туризъм" - казва Томислав Рашков.

Най-многобройни са уикенд гостите от Италия, Германия, Румъния и Турция, възстановяват се посещенията от Великобритания и Гърция, сочат данни на СО. Какво най-силно впечатлява гостите ни?

"Първо това, че София е един от най-античните градове в Европа, че има хиляди години история зад гърба си – това са различни пластове, които са видими по един контрастен начин и са концентрирани в центъра на историческия град. В рамките на няколко крачки говорим за антична Сердика, за Средновековие, за различни религиозни малцинства и култури, които са минавали през този град. Самият той е бил на кръстопътя на Римската империя. Ние буквално се "гмуркаме" от един исторически отрязък в друг и скачаме от период в период в рамките на 2 часа и това мисля, че много ги завладява" – обяснява Томислав Рашков.

Чужденците се вълнуват също и от историята на София като столица на държава, която има 45 г. социалистическо минало и искат да посетят Музея на тоталитарното изкуство. Интересуват се къде да хапнат типично българска храна и къде да се забавляват.


Най-популярните еднодневни екскурзии от столичния град са Рилският манастир, 7-те Рилски езера и Пловдив. Гостите се насочват и към Витоша. Но тук се сблъскват с проблем. "За жалост Витоша не е достатъчно добре разработена като туристическа дестинация, до планината няма добре уреден обществен транспорт" – казва Томислав Рашков. И още:

"Често получаваме оплаквания, свързани със самото градоустройство, т.е. как да се ориентираш и да стигнеш от едно място до друго. Имаме 5 различни вида табели в нашето градско пространство. Някои от тях са само на кирилица, други на латиница, с различни цветове и маркировка. Това е изключително объркващо. Освен това София е един от малкото градове в Европа, където пешеходците трябва да минат под земята, за да пресекат улицата, а колите са с предимство над земята. Но в крайна сметка гостите остават приятно изненадани и доволни от престоя си в София"- каза в заключение Томислав Рашков.

Вижте още : 

Снимки: Free Sofia Tour, rilskimanastir.org, Община Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна