Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерна крайбрежна пешеходна зона беше открита в кипърския град Пафос

Модерна крайбрежна пешеходна зона с дължина 4,2 километра беше открита в кипърския град Пафос. Очаква се новата туристическа инфраструктура, чието изграждане струва 7,5 млн. евро, да привлече много нови посетители в най-големия курортен център в западната част на острова. Крайбрежната алея обхваща обширна площ от 47 000 кв. метра и се простира от средновековния замък в пристанището на Пафос до границите на общината.

С широката си 4 метра пешеходна пътека новият туристически маршрут предлага на гостите живописна гледка към Средиземно море по цялото си протежение. В същото време той представя и историята на района, тъй като пресича археологическия парк "Гробниците на царете", обект с уникална историческа стойност за Кипър и за световната култура. 

На алеята са разположени малки площади, зони за почивка, беседки, различни атракции.

Обновената зона е "невероятен резултат, който променя нивото на Пафос и това, което предлага на хилядите посетители", заяви кметът на града Федонас Федонос. 

Подобрения са извършени и в съществуващата двукилометрова крайбрежна алея, сред които са инсталираните модерни системи за осветление, съобщиха от общината.

Новата пешеходна крайбрежна зона е част от програмата за развитие на Пафос като "Европейска столица на интелигентния туризъм", каквато той е през тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна