Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква петролен излишък догодина, дори ако "ОПЕК +" удължи намаляването на добивите

Международна агенция по енергетика

На глобалния пазар на петрол ще има излишък на предлагане през 2024 г., дори ако страните от формата "ОПЕК +" удължат своите настоящи съкращения на добивите през следващата година, заяви пред Ройтерс ръководителят на отдела за петролни пазари и промишленост на Международната агенция по енергетика (МАЕ) - Торил Босони.

В момента обаче петролният пазар е в дефицит и запасите намаляват "с бързи темпове", добави тя в кулоарите на енергийна конференция в Осло.

"Глобалните петролни запаси са на ниски нива, което означава, че рискуваме повишена волатилност, ако има изненади от страна на търсенето или предлагането", отбеляза Босони.

Междувременно страните от "ОПЕК +" са готови да обмислят дали да направят допълнителни съкращения на доставките на петрол, когато петролният картел се срещне по-късно тази седмица, след като цените на петрола паднаха с близо 16% от края на септември насам, заявиха пред Ройтерс три източника от "ОПЕК +".

Петролът Брент поевтиня към 82 долара за барел от връх през септември около 98 долара за барел. Притесненията относно търсенето и възможния излишък през следващата година оказват натиск върху цените, въпреки подкрепата върху цените от съкращенията на добивите от "ОПЕК +" и конфликта в Близкия изток между Израел и "Хамас".

Саудитска Арабия, Русия и други членове на "ОПЕК +" вече обещаха намаляване на общия добив на петрол с 5,16 млн. барела на ден, или около 5% от дневното глобално търсене, в поредица от стъпки, които започнаха в края на 2022 г. Съкращенията включват 3,66 млн. барела дневно в рамките на "ОПЕК +" и допълнителни доброволни съкращения от Саудитска Арабия (за 1 млн. барела на ден) и Русия (за 300 хил. барела на ден).

На среща през юни "ОПЕК +" се споразумя за широко споразумение за ограничаване на доставките до 2024 г., а Саудитска Арабия обеща доброволно намаляване на производството за юли с 1 милион барела на ден, което оттогава Рияд удължи до края на 2023 г.

Според мнозинството анкетирани от Ройтерс анализатори, членовете на "ОПЕК +"вероятно ще удължат или дори ще задълбочат съкращенията на доставките на петрол през следващата година.

Междувременно петролните фючърси поевтинява с около 1% през днешната следобедна търговия, като към 15.30 часа фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,1% към 81,50 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI - с 1% към 77 долара за барел, заличавайки част от рязкото поскъпване от петък и понеделник с общо над 6 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна