Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК с план за действие за основен ремонт на енергийната мрежа на съюза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви във вторник план за действие за основен ремонт на 40-годишната електрическа инфраструктура на Европейския съюз, за да отговори на новите нужди от възобновяема енергия, докато се ускорява енергийният преход, предаде Ройтерс.

Електрификацията на транспорта заедно със свързването към енергийния пазар на ЕС на нови офшорни вятърни и соларни паркове са сред безбройните проекти, планирани за следващите години.

Комисията очаква търсенето на електроенергия в ЕС да нарасне с 60% от тази година до 2030 г.

Мрежите ще трябва да бъдат приспособени към една по-цифровизирана, децентрализирана и гъвкава система с милиони покривни слънчеви панели, термопомпи и местни енергийни общности, които споделят своите ресурси, повече енергия, произвеждана от възобновяеми източници в морето, повече електрически превозни средства за зареждане и нарастващи потребности от производство на водород.

"Мрежите също така ще трябва да интегрират голям дял от променлива възобновяема енергия. Мрежите трябва да се адаптират към по-децентрализирана, дигитализирана и гъвкава система с милиони слънчеви панели на покрива и местни енергийни общности, споделящи ресурси", посочва ЕК в предложения план.

Комисията каза, че трансграничната инфраструктура между държавите членки трябва да се удвои през следващите седем години. ЕК изчислява, че общо 584 милиарда евро ще трябва да бъдат изразходвани за надстройките в европейската енергийна мрежа.

Във ватове това означава увеличение от 64 гигавата (GW) до 2030 г. на трансграничния пренос с първоначална цел за добавяне на 23 GW до 2025 г. Ройтерс отбеляза, че 27-членният единен блок разполага с трансгранични захранващи конектори в размер на 93 GW.

Комисията също така обяви 166 нови проекта от общ интерес (PCI), като по-голямата част от тях са в областта на електроенергията и водорода. Попадането в списъка е предпоставка за кандидатстване на проекти за европейско финансиране през 2024 г.

"Наличието на подходяща инфраструктура е последното парче от пъзела", посочи Кадри Симсон пред репортери.

Половината от проектите ще модернизират и ше свържат по-добре електрическите мрежи и ще добавят нови съоръжения за съхранение на енергия, както и ще обхванат 12 офшорни проекта в Северно море, Балтийско море и Атлантическия океан.

"Имаме много обезпокоителен опит с процеси, протичащи в продължение на 10 години", отбеляза пред Ройтерс неназован служител, като добави:

"Някой трябва да изгради тези неща, за които продължаваме да говорим, и да обедини тези заинтересовани страни. Стандартизацията е добра тема, ако има добро разбиране, така че 2500 електроразпределителни компании да не изобретяват колелото една по една".

Същия европейски представител посочи, че изпълнението на плана за общата електропреносна мрежа трябва да започне след 18 месеца.

Леонхард Бирнбаум, президент на индустриалната група Eurelectric, нарече плана "отлична първа стъпка".

"Въпреки това все още има място за подобрение. Европейските мрежи са изправени пред нарастващ брой заплахи от по-чести екстремни метеорологични явления. Ето защо този план за действие трябва да признае необходимостта от повече адаптиране към климата", посочи той, цитиран от Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна