Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решено: Увеличават пенсиите с 11%

Снимка: Ани Петрова

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент.

Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили решението, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, чийто представител е гласувал с въздържал се, допълни Иванов. 

Надзорният съвет е органът, който взема решения за размера на осъвременяването, отвърна Иванов в отговор на въпрос има ли смисъл да има извънредно заседание на парламента след това решение на Надзорния орган. 

"Парламентът не може да взима и да задължава с решения, тъй като това е в правомощията на Надзорния съвет. Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите", поясни министърът. 

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложено осъвременяване на пенсиите с 11% по швейцарското правило, но експертните сметки на НОИ показаха, че заради по-ниската отчетена инфлация повишението трябва да е с 10% по тази формула. След създалото се напрежение в обществото снощи на нарочен брифинг служебният премиер Димитър Главчев обяви, за да внесе успокоение, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, както е заложено в бюджета.

"Премиерът, единствено което може да изкаже и той това изказа, че той призовава представителите на държавната квота, но той няма как да се разпореди на представителите на синдикатите и на работодателите как да гласуват", допълни Иванов. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна