Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтинява към двумесечно дъно под 39 евро за мегаватчас

Снимка: Ройтерс

Фючърсите на природния газ с доставка януари 2024 г., търгувани на Нидерландския хъб TTF, поевтиняват с 3% под 39 евро за мегаватчас за пръв път от 6-и октомври насам заради трайно ниското търсене, което позволява на региона да поддържа стабилни запаси в газохранилищата. 

Въпреки застудяването, тегленията на газ от хранилищата са минимални в сравнение с предходни години.

Осредненото ниво на запълняемост на газохранилищата в ЕС е 93,9% към 3-ти декември, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Резервите на Германия пък са на ниво от 94,73%, във Франция - 94%, а в Италия - 92,9%.

Същевременно се очаква известно повишаване на температурите в голям част от Европа до края на седмицата, намалявайки търсенето на отопление. Освен това оставащата предизвикателната икономическа перспектива в региона предполага ограничен потенциал за значително увеличение на промишленото потребление в близко бъдеще и респективно на потреблението на газ за небитови цели.

Липсата на съществена реакция на цените на газа на рязкото застудяване в цяла Европа предполага, че търговците започват да преместват фокуса си към следващия сезон. Газовите TTF фючърсите за цялото първо тримесечие на 2024 г. се търгуват около 39-40 евро за мегаватчас - близо до нивото на договорите за април (на цена от 38,60 евро за мегаватчас към 14.00 българско време), които бележат началото на шестмесечния летен сезон.

Графика на близкосрочните газови TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Стесняващата се разлика в цените между зимните и пролетните газови контракти илюстрира нарастващата увереност на пазара, че регионът ще се справи безпроблемно тази зима с оглед на все още много високите нива на съхранение в газохранилищата след първата студена вълна, преминала през Европа.

На този етап лятото догодина изглежда по-предизвикателно, тъй като необходимостта от запълване на местата за съхранение за следващата зима ще добави известно напрежение към продължаващите геополитически рискове и несигурността около руските доставки.

"Като се имат предвид настоящите прогнози за времето и нашето моделиране на съхранението на газ, виждаме цените през лятото на 2024 г. да са над нивата от 2023 г", посочи Аднан Данани, анализатор в RBC Europe Ltd., цитиран от Блумбърг. Фокусът "бързо се премества към периода, когато съхранението на газ ще бъде разклатено в края на зимата", добави той.

Потенциално по-студената зима в Европа спрямо миналата година ще доведе до запълване на газовите хранилища на около 40% до края на март - под нивото на запасите от 56% в края на зимата през 2023 г., "което би трябвало да подкрепи ценообразуването през лятото на 2024 г. и изглежда се отразява в текущите фючърси", посочи още Данани.

Засега обаче изобилните доставки на втечнен природен газ (LNG) оказват натиск върху цените на синьото гориво. Вносът на LNG в Западна Европа сочи през миналия месец до най-високото ниво от май насам, а първите дни на декември сигнализират, че стабилното предлагане ще продължи и през следващите седмици. Задръстванията в Панамския канал означават, че повече американски товари на LNG избират да пристигнат в Европа, вместо да се сблъскват със закъснения по водния път или да предприемат по-дълги пътувания до Азия, където търсенето е приглушено. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна