Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пирогов" е намалил с близо 12 млн. лв. общите си задължения до края на трето тримесечие на 2023 г.

Какво е финансовото състояние на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД

БНР преди повече от седмица поиска информация за резултатите от Вътрешния одит на МЗ и проверката на ИАМН по Закона за достъп на обществената информация

Снимка: Ани Петрова

Съгласно данните публикувани от Министерство на здравеопазването, за периода от края на декември 2022 г. до края на трето тримесечие на 2023 г. УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД е намалил с близо 12 млн. лв. общите си задължения. Тези задължения, съгласно данните на МЗ, се изменят от около 73 млн. лв. в края на 2022 година до 61.2 млн. лв. към края на септември 2023 г. В края на 2021 г общите задължения на УМБАЛСМ Н. И. Пирогов ЕАД са били 65.2 млн. лв.

В данните на МЗ е записано, че просрочените задължения на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД към края на третото тримесечие на 2023 г. са нула.

От началото на 2023 г до края на третото тримесечие на 2023 г, по данните на МЗ, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД има приходи за 278,9 млн. лв и разходи за 280,4 млн. лв.

Министърът на здравеопазването съобщи пред медиите, че УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД е на „финансова загуба“ от „над 31,4 млн. лв.“, която е нараснала със 7 милиона лева в сравнение с миналата година.

След като от БНР преди повече от седмица поискахме информация за резултатите от Вътрешния одит на МЗ и проверката на ИАМН по Закона за достъп на обществената информация, с молба за входящ номер на искането, все още нямаме никакъв отговор, нито номер на запитването. Въпросът е от голям обществен интерес и е нормално очакване МЗ да изясни откъде идва посочената сума за „финансова загуба“ от „над 31,4 млн. лв.“ и дали данните, които са публикувани от МЗ за УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД отговарят на реалността.

С оглед на големия обществен интерес към темата, заради спецификата на държавната болница УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД и с отчитане на факта, че одитите на МЗ са извършени с бюджетни средства, тоест пари на данъкоплатците, очакваме да получим документите от одита, ако не са публикувани междувременно, както и отговор защо се разминават цитираните суми за загубите, задълженията, просрочията, приходите и разходите на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД.

Д-р Валентин Димитров: Всякаква намеса на "Пирогов" в политически и друг вид борби е неприемлива

От "Пирогов" канят министър Хинков да се срещне с работещите в спешната болница



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна