Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Рияд призоваха всички членове на ОПЕК+ да се присъединят към намаляването на добива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман призоваха всички страни от ОПЕК+ да се присъединят към споразумението на групата за намаляване на добива, заявявайки, че това ще служи на интересите на световната икономика, предаде Ройтерс.

Призивът беше направен в съвместно изявление, публикувано в четвъртък, след като двамата лидери се срещнаха ден по-рано. В него също така се казва, че Русия и Саудитска Арабия са се съгласили, че е важно да се засили петролното и газово сътрудничество, включително при доставките на оборудване.

След срещата на ОПЕК+ миналата седмица Саудитска Арабия се съгласи да удължи доброволното съкращаване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден и през първото тримесечие на 2024 г., докато Русия заяви, че ще продължи да ограничава износа на петрол с 300 хил. барела на ден и допълнително ще намали износа си на важното гориво 200 хил. барел дневно през периода през януари-март.

Общите ограничения от страна на осем производителя възлизат на 2,2 милиона барела на ден, се посочваше в изявление на ОПЕК след срещата миналата седмица. Но не всички членове на ОПЕК+ се съгласиха да удължат или задълбочат доброволните съкращения на петрола и последното изявление на Путин и Мохамед бин Салман изглежда е насочено към тези страни, отбелязва Ройтерс.

"В областта на енергетиката двете страни приветстваха тясното сътрудничество помежду си и успешните усилия на страните от ОПЕК+ за повишаване на стабилността на световните петролни пазари. Те подчертаха важността на продължаването на това сътрудничество и необходимостта всички участващи страни да се присъединят към споразумението ОПЕК+ по начин, който служи на интересите на производителите и потребителите и подкрепя растежа на световната икономика", се казва в изявлението след вчерашната среща на лидерите на Русия и Саудитска Арабия в Рияд.

Добивът на ОПЕК+ от около 43 милиона барела на ден вече отразява съкращения от около 5 милиона барела на ден, насочени към поддържане на цените и стабилизиране на пазара, посочва Ройтерс.

Междувременно петролните фючърси поскъпват предпазливо по време на търговията в четвъртък, но остават близо до вчерашните 5-месечни дъна.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Към 14.45 часа фючърсите на петрола сорт Брент се повишават с близо 1% към нивото от 75,00 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,65% към 69,85 долара за барел, след като вчера и двата вида петрол достигнаха най-ниски ценови дъна от 29-и юли, съответно към 74,11 и към 69,11 долара за барел.

Руският петрол Уралс пък поевтинява под наложения от Запада санкционен тавана от 60 долара за барел за пръв път от началото на юли насам, отразявайки общото поевтиняване на важната енергийна суровина.

Графика на руския петрол Уралс (в долари за барел)


Средната цена на Уралс спадна през ноември спрямо октомври, но все още беше далеч над западния ценовия таван от 60 долара, показаха данни през миналата седмица на руското финансово министерство.

Според тях средната цена на сорта Уралс е била 72,84 долара за барел миналия месец, което е спад от 81,52 долара за барел през октомври, но по-високо от средната цена от 66,47 долара през ноември 2022 г.

Въпреки че цените на Уралс се задържаха дълго време над ценовия таван, най-големите износители на петрол и газ в Русия отбелязаха спад на общите си приходи с 41% между януари и септември в сравнение със същия период на миналата година поради по-ниските цени на суровините и по-малкия износ, отбеляза от своя страна Централната банка на Русия при представяне на своя доклад за финансовата стабилност.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени