Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канг Чун-Хьок: Аз съм севернокорейски дезертьор, превърнал се в рапър: имате ли въпроси към мен?

Правата на човека в Северна Корея, животът на дезертьора, рисуването и хип-хопът

Канг Чун-хьок
Снимка: Ирина Недева

Тръгваме към Източна Азия. Всъщност първо Азия идва при нас в България, заедно с усещането за контраст и за конфликт, защото следва разказ за Северна Корея. Преди дни най-военизираната диктатура на Земята отново провокира международната общност с тест на междуконтинентална балистична ракета. Пореден опит за тази година, подплатен с думите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че трябва да се атакува "Порочната амбиция на американските империалисти и техните васални сили".

Някъде там обаче откъм границата между Северна и Южна Корея се чува и ритъма на хип-хопа, протестния рап, музиката на свободата, която един севернокореец - Канг Чун-Хьок, започва да прави, след като още 12-годишен бяга от най-затворената и изолирана страна на земното кълбо - Северна Корея. 

Парадоксално, това е и страната, която с останалия свят комуникира единствено с тестването на балистични ракети и ръкостискане с Владимир Путин в Русия тази есен. Не са много и хората като нашия събеседник, които са успели да избягат от режима в Северна корея.

В България Канг Чун-хьок се озовава на конференция, организирана от Атлантическия клуб и посолството на Южна Корея в България. Канг Чун рисува, говори, споделя - какво означава да си беглец от диктатурата в Северна Корея. По думите му младите хора в страната нямат свободата да изберат какво искат да правят. Той споделя, че първоначално не е имал план да избяга от Северна Корея. По-късно обаче с още около 10 души решили да го направят - това се е случило през 1998 г. Канг Чун-хьок посочи, че чрез публични екзекуции се цели да се окаже натиск върху хората, за да не търсят свободата си. 

Канг Чун-Хьок, Ли Сън ън /превод/ и Ирина Недева

Известно е, че за бегълците от Северна Корея кошмарът не свършва с границата към Южна или река Тумен на север към Китай. Според докладите на правозащитните организации Северна Корея извършва наказателни акции и екзекузии на политическите дисиденти вътре и извън страната.

Нашият събеседник Канг Чун-хьок не се усмихва. Нито веднъж за 30-те минути на нашата среща. Той е на 12 години, когато със семейството си бяга от една от най-репресивните и най-затворените държави в света, където няма свобода на изразяване, свобода на сдружаването, свобода на религиите, а всяка организирана политическа опозиция, независими медии, гражданско общество и синдикати са забранени и обявени за западно извращение.

И още нещо, според Върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк от август тази година "Системата за разрешителни за пътуване позволява на Северна Корея да контролира всички пътувания в страната. За нарушаване на разрешителните за пътуване се налагат наказания лишаване от свобода до три месеца без съдебен процес и държавен трудов лагер. Правителството следи гражданите в страната и в чужбина с интензивност, рядко срещана в други държави. … Жилищата се претърсват на случаен принцип. Съседите и членовете на семействата се насърчават да докладват един за друг".

Близо 34 000 севернокорейци са преминали в Южна Корея, но броят на дезертьорите рязко намалява в годините на Ковид-19, а през 2022 г. броят нараства много бавно, малко над 60 човека успяват да дезертират от Северна Корея на година. Питам Канг Чун-хьок дали се опасява от наказателни акции и отвличания, каквито се предполага, че Северна Корея организира макар и в чужбина. 

"Лъжа ще е ако ви кажа, че не се страхувам повече. Всички избягали, които сега живеят в Южна Корея, винаги сънуват един кошмар - Северна Корея да ги намери и да ги върне обратно". 

Канг Чун-хьок; Снимка: Ирина Недева

Рапът, хип-хопът, кей-попът ли са контрапунктът, абсолютната противоположност на пропагандата и на патоса на Северна Корея, а и нещо като освобождения от този колективен кошмар - сънят, че Пхенян намира бегълците от режима и ги връща обратно. 

Според Канг Чун-хьок, който веднага след бягството си започва да развива таланта си в арт сферата, смята, че ако не е избягал от Северна Корея, въобще няма да е знаел за такъв жанр.

Питам Канг Чун-хьок - стига ли до него информация дали има младежи, които го слушат в Северна Корея, дали има фенове там. Защото според Върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк "Всеки, който просто има интерес към така наречената "реакционна идеология и култура" - термин, използван за информацията от чужбина, по-специално от Република Корея /Южна Корея/ - може да бъде осъден на затвор от пет до петнадесет години. Всяко лице, за което се установи, че е разпространявало такова съдържание, е заплашено от доживотен затвор или дори от смъртно наказание". Той не знае дали младежи слушат неговата музика. 

"Малка промяна може да доведе до голяма промяна", отбеляза Канг Чун-хьок. По думите му "решение трябва да вземем заедно със света, че не трябва да има повече война". Гласът трябва да е един, за да се намери това решение, смята той. Според него Северна Корея по скоро цели провокации, а не война. "Ако случайно това се случи, означава колапс на Северна Корея". 

Важно е да махнем миналото и да се ориентираме към бъдещето, казва Канг Чун-хьок. 

Той не се усмихва. Вярва, че България е на точния път и мисли, че страни като нашата могат да покажат как изглежда този път на страни като Северна Корея. Все още помни… учестеното дишане на несвободата и на страха…, но и вярва, че има нещо, което да им се противопостави. "Хип-хоп за свободата" е озаглавена първата му песен, а до края на декември очаква да излезе и най-новата му. 

Снимки: Ирина Недева

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени