Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има поверие, че камилското мляко лекува онкологични заболявания

Дядо Коледа идва в Израел на камила

Не е лесно за децата да научат имената на елените, впрегнати в шейната на Дядо Коледа. Възрастните са измислили анекдоти за добрия старец: „Елена Рудолф жената на Дядо Коледа ли е? Не, Мери Крисмъс май му е жена, а Елена Рудолф - любовница.“ По Светите земи елени са рядкост. Дядо Коледа пристига на камила.

Може да го видите край стените на стария град на Йерусалим, край града на Давид и дори на площадката за наблюдение към вечния град. Дядо Коледа, яхнал камила, позволява да го снимаш или да бъдеш сниман с него, ако родителите решат, може да поднесе подаръците на децата (срещу дребно заплащане).

Оказва се, че в тези фотографии най-важна е камилата. Тя е не е какъв да е екземпляр, а спечелила конкурс за красота сред себеподобни. Навсякъде в арабският свят, и особено в Персийския залив, тези конкурси са особено тачени. Дори първият израелски посланик в ОАЕ за малко не бил отзован от поста си, защото не откликнал на покана да присъства на световен конкурс по красотата сред камили. Камилата на Дядо Коледа в Йерусалим не е чак световна красавица, но е от местно значение. Обикновено след едногодишно участие в кампанията по Коледа, в Йерусалим и Витлеем Коледа и Нова година се празнуват два пъти - по стар и по нов стил, предлагат да си избере кавалер от елитно стадо.


Камиларят Гамал Бахар разказва:

„На арабски камила означава красива. Най-упоритото животно не е магарето. Ако камила реши да легне да си почине, е почти невъзможно да я принудят да стане и да ходи.

Едногърбата камила е опитомена преди 9 хиляди години. Освен като транспорт в пустинята и за работа, елитни екземпляри се използват за надбягвания. Някога са били част от армиите на пустините народи. Могат да плюят и да ритат много силно и точно в четирите посоки, за разлика от конете, които ритат само напред или назад. Способни са дълго да не пият вода. Но когато има течност, пият до 200 литра дори и да е солена или мръсна.

При ходене се поклаща като кораб по морските вълни. Наричат ги "корабът на пустинята". Имат невероятно обоняние и зрение. Различават приближаващ се човек или хищник от километър. Камилите имат три клепача и могат да виждат през първия като през перде. По миризмата безпогрешно намират източници на вода на 40-50 километра. Могат почти напълно да затворят ноздрите си при пясъчна буря. Гръбнакът им е прав. Гърбицата е „склад“ за мазнини, предназначени за гладен период. Но тя помагат и за регулиране на телесната температура.

В природата живеят на стада. Мъжката камила е висока 1,8–2,1 м (с гърбицата) и тежи 400–650 кг. Женските са малко по-ниски. Живеят 30-40 години. Непретенциозни са в храненето. През зимата похапват едногодишни треви, покълнали в пустинята след дъждове, включително бодили.

Дъвчат всяка хапка 40-50 пъти. Някога възрастните камили са ставали плячка на тигри, а младите- на пустинни вълци и хиени. Женските разцъфтяват след около 3 години, а мъжките - след 5-6 години. Търсят си партньори през зимата, по време на дъждовния период. Всичко зависи от наличието на храна и продължителността на деня. През размножителния период мъжките пръскат урина, надуват двойно кожа под езика си и отделят слюнка, като пяна. Женските - издават мъркаш звук. През този период мъжките са изключително агресивни дори към ездачите си, а и към женските, които не приемат ухажванията им. Агресията се проявява във рев, заплашителни жестове, дори могат да хапят и да се бият с други мъжки. Победеният - навежда глава и я поставя между краката си.

Чифтосването трае 11-15 минути, а след бременност от 12-13 месеца се ражда едно бебе. Новороденото е в състояние да стои на краката си и да ходи в края на първия си ден. Женската раждат веднъж на две години и кърми 12 месеца. Но се случва да я изнасилят и времето между бременностите да е по-кратко.

Случвало ни се е да посетим камилски родилен дом. Малките са по-зорки и по-бързи. Докато се усетим отвориха и пребъркаха раничките ни и отмъкнаха сандвичите и всичко, което ставаше за ядене. Всъщност майчиното им мляко е много ценно и скъпо. Край фермата има санаториум за раково болни. Има поверие, че прясно камилско мляко лекува най-страшната болест".

Лесно ли е да яздиш едногърба камила се е опитала да разбере кор. на БНР в Израел Искра Декало.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна