Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различните Новогодишни обичаи в Гърция и по островите

Снимка: Ройтерс

Несъмнено едно от любимите места, където чужденците искат да посрещнат Нова година е в Гърция – не само поради различни интересни традиции, но и поради по-емоционалното посрещане на новата година на брега на морето, а и времето често не напомня, че е зима.

Един от традиционните начини за гърците да проверят късмета си е като играят карти, а по стара традиция в страната се раздават дребни монети на децата. 

Впечатляваща е и Новогодишната украса - освен традиционните светещи елхи както на площада, така и във всеки дом, много са интересни Коледните кораби, които и светят.

Това също е стара традиция, защото Гърция е морска страна. По островите и не само там има много моряци, които са на път и тези светещи кораби са в чест на всички светии, които закрилят моряците.

Всеки остров има по нещо различно в традициите си на Нова година – например в района на град Ксанти момчетата, които предстои да влезнат в казарма, палят голям огън в центъра на селото, пеят Коледни песни и всички им пожелават да се завърнат живи и здрави от служба.

На островите има и друга традиция, която тръгва от Пелопонес, но е разпространена в цяла Гърция. Това е, че счупването на нар пред входната врата носи щастие и здраве.

Много е популярно даване на пари на роднини, които идват и ти честитят Новата година. Гърците вярват, че така годината ще бъде щедра и богата.

На остров Крит за украса на входната врата ще видите глава лук. Критяните вярват, че това носи щастие и гони злите сили от дома.

На Йонийските острови излизат на улицата след полунощ, поздравяват се и се пръскат с одеколон, чийто силен мирис смятат, че пази хората от зли сили.

На Цикладските острови се радват много, ако гълъб кацне на двора или на покрива на къщата - считат го за знак за благоденствие.

На Крит вярват, че първият човек, който влезе в къщата с десния крак, носи щастие, дават му пари и задължително трябва да седне на масата.

В страната се приготвят и редица традиционни храни, сред които курабиадес – меденки, украсени с маслинови клончета и плодове.

Новогодишната питка с парата се нарича Василопита - питката на Свети Васил, защото се разчупва в първите минути на Новата година, когато започва и Празникът на Свети Васил. На който му се падне парата е щастливецът на годината в семейството.

Има десетки рецепти за тази питка - някъде тя е солена, на повечето места е с вкус на козунак, но вече гъркините си я купуват, вместо да я правят вкъщи. В Гърция няма традиции за баница с късмети.

Новогодишната нощ се очаква с голямо нетърпение от децата, които чакат подарък от Дядо Мраз - в неговата роля е Свети Васил, който носи подаръците и по традиция влиза през камината. Ако роднини или близки приятели донесат подарък за детето, този подарък се оставя под елхата и се чака Свети Васил в Новогодишната нощ.

За разлика от Коледа, който е чисто семеен празник и традициите се спазват, на Нова година гърците обичат да празнуват навън с приятели и роднини. Много хора са на заведение или на площада, където има богата програма, обаче при изгрев слънце се ходи на брега на морето, защото той е много красиво.

По островите Дядо Мраз или по гръцки Свети Васил пристига с лодка, осветена и с чувал с подаръци за децата.

Подробности, както и една истинска "празнична история", звучаща като приказва – може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна