Мария Петрова: Да има "светъл коридор" за разходка на децата извън градинките и площадките

"Светъл коридор" – часови отрязък, в който да могат децата от различни възрастови групи да излизат за разходка с преминаване през паркове и градини, без струпване на детските площадки и съоръжения . Това предлага адвокат Мария Петрова, специалист по..

публикувано на 08.04.20 в 10:36
Катя Иванова

Фармацевтът Катя Иванова: Котешки нокът, шипка и мащерка - полезни в епидемичната ситуация

Грижата за здравето е най-доброто лекарство, гласи японска поговорка. Днес тези думи са особено актуални, а в борбата за по-висок имунитет и запазване на здравето може да помогнат и билките, убедена е Катя Иванова, фармацевт от Горна Оряховица...

публикувано на 08.04.20 в 09:57

Болниците готови с практически стъпки за раждане при коронавирус

2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници.  В 79 общински лечебни заведения са обособени 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19, а общините като собственици на..

публикувано на 07.04.20 в 15:16

За баланса между защита и свобода по време на извънредно положение

„Свободата е ежедневно усилие, тя не е дадена даром и всеки ден трябва да се бориш за нея”, каза журналистът Владимир Йончев в предаването „Изотопия” по „Хоризонт”. Според него работата на журналиста в извънредни условия е повече, но в същото..

публикувано на 07.04.20 в 12:30
Вирусологична лаборатория за изследване за коронавирус към Медицинския университет в Плевен

Проф. Радостина Александрова: Да не се отнасяме към този вирус като към апокалипсис

Всеки напредък в науката допринася за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус, но и за изясняването на пътя, по който се е стигнало до появата на пандемията.  Коронавирусите и в частност вирусът, който причинява COVID-19, имат..

публикувано на 07.04.20 в 12:00

Жители на село Изгрев отправят вечерна молитва да отмине пандемията

Савка Атанасова е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, Варненско.  Тя и жени от селото са създали групата "Веселите кулинарки". Почти всеки ден има състезания за най-хубава баница, ястия. Всички празници се..

публикувано на 07.04.20 в 10:13

Проф. Диана Йонова: Селенът има влияние върху коронавирусите

"Селенът има влияние върху RNK-вирусите".  Това каза пред БНР проф. Диана Йонова от Университетска болница "Лозенец" за връзката между селеновия дефицит и RNK-вирусите, какъвто е коронавирусът. Тя посочи, че е срещнала този факт в научни публикации...

публикувано на 06.04.20 в 16:20
Режисьорът Маргарита Младенова

Маргарита Младенова: Ще се появи глад за дух и смисъл, не само с какво да напълним мазето

Театрална работилница "Сфумато" представя онлайн четене на откъси от книгата "Одисей" на Джеймс Джойс. Всяка събота, неделя и понеделник от 17 часа до 27 април в YouTube можете да чуете откъси, прочетени от актьора Димитър Марков. От "Сфумато" ще..

публикувано на 06.04.20 в 15:43

Доц. Михаил Околийски: В кризисни ситуации насилието срещу жени се увеличава

От началото на кризата с коронавируса в Китай случаите на домашно насилие са се увеличили три пъти. П ричината е социалната изолация и принудителното затваряне заедно с насилника. " Това се наблюдава в семейства или в двойки, които не са..

публикувано на 06.04.20 в 13:40

Глобално изследване измерва психологическото натоварване от пандемията

Екип от учени доброволци направи глобално световно изследване. Те създадоха анкета за психологическото натоварване, което предизвиква ситуацията с разпространението на коронавируса .  Интерес към изследването са проявили Европейският съюз и..

публикувано на 06.04.20 в 11:38