Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Jupiter – първият екзаскейл суперкомпютър в Европа, се изгражда в Германия

Fugaku, суперкомпютърът на Япония, в Riken Center for Computational Science в Кобе, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази година в Европа започна строителството на първият супер мощен компютър – "Юпитер" (Jupiter). Той ще се намира в изследователския център в Юлих, Германия. 

Скоростта на изчисленията ще е 10, последвано от 17 нули – аритметични операции в секунда, като според създателите ще се използва за обучение на големи неврони мрежи като езикови модели, симулация на нови материали, дигитални двойници на човешкото сърце и мозък за медицински цели, валидиране на изчисления от квантови компютри, симулации на условията на Земята.

Построяването на "Юпитер" струва 500 милиона евро само за инфраструктурата, хардуера и разходите за инсталиране. Френско-германски консорциум сключи в края на 2023 година договора с Европейския консорциум за високопроизводителни изчисления за новия компютър.

Най-бързият в света компютър за сега е "Фронтиър" в американската лаборатория "Оук Ридж". Той е единственият, който е преминал бариерата за свръх бързите изчисления, известни като екзаскейл, според класацията TOP- 500 на най-бързите световни суперкомпютри.

Специализирани издания припомнят, че в Китай също може да има толкова бързи компютри, но няма данни за тях.

Заради конкуренцията Япония обяви, че от тази година ще включи хардуер за квантови изчисления към втория най-бърз компютър в света - Fugaku.

САЩ в момента строят втория си екзаскейл компютър. Вторият подобен на "Юпитер" компютър в Европа ще е във Франция. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна