Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 31 декември 2023 - 7 януари 2024

5
Капитан първи ранг Камен Кукуров пред българската база в Антарктида
Снимка: Камен Кукуров

На 4 януари българският кораб "Свети Свети Кирил и Методий" достигна о. Ливингстън, Антарктида. Първата група полярници разконсервира базата за новия полярен сезон и ще започне изграждането на нов лабораторен блок. В същото време, натам продължи бразилски кораб с втората група сънародници на борда, които също вече са на Ливингстън. Трета група български полярници отпътува към Ледения континент и в момента е по маршрута, а остава последната - в края на месеца, с която ще бъде и ръководителят на 32-рата Национална експедиция проф. Христо Пимпирев. Предстои българските учени да зпаочнат работа по своите изследователски проекти.

През 1959 г. ръководителите на 12 държави подписват т.нар. Антарктически договор, съгласно който тази част от земята се превръща в световно пространство единствено и самоза мирни цели.

“Велико е, че България заема достойно място вече повече от четвърт век в управлението на най-голямата и удивителна, защитена територия на планетата чрез Българския антарктически институт”. Това отбелязва в социалните медии алпинистът Дойчин Боянов, който и тази година участва в националната експедиция на Ледения континент. Той, другият голям български алпинист Кирил Досков, както и колегата ни от музикална редактция в БНР Марина Великова вече са на о. Ливингстън.


В последните дни на декември южнотиролецът Симон Гитл, за чиито постижения в алпинизма сме разказвали многократно по “Хоризонт” (гост на Банско филм фест през 2019 г.), осъществи с двама свои партньори първото преминаване (от долу нагоре) на маршрут по Северната стена на реброто Агнер в Доломитите. Става дума за микстово катерене (скално и по лед), а линията “Ultima Perla” (350 м, 5+, M6, 50°) е направена месец по-рано от двама италианци. Сега тя е премината от Симон Гитл, швейцареца Lukas Hinterberger и германецът Michi Wohlleben. Това несъмнено е важно зимно изкачване по огромна, дива стена в Доломитите, подчертава Planetmоuntain.com


Алекс Чикон в Базовия лагер на Анапурна

Снимка: @navamuel.andres

Алекс Чикон и екипът му изчакват в Базовия лагер на Анапурна подходящо за атака на върха време. След като приключиха работата по маршрута и се аклиматизираха, те бяха спрени под Лагер 3 (6400 м) от силни ветрове. Испанецът (гост на Банско филм фест през 2019 г.) иска да направи зимно изкачване на този осемхилядник и, както и в предипни свои експедиции, е наел екип от силни шерпи, които нарича свои партньори. Трябва да се подчертае обаче, че той ръководи експедицията и работи по маршрута наравно с шерпите.


Изглежда все по-често ще чуваме и съобщаваме новини за алпийски изкачвания на непалци не в ролята им на обслужващ персонал, тъй като и през миналата седмица до нас достугна новината за подобно постижение. В края на декември Нима Гялжен, а след него още петима непалци са осъществили второто изкачване на шестхилядника Chhopa Bamare (6109 м) в долината Rolwaling. Както съобщава изданието Explorersweb.com, целта им е била да увеличат списъка с трекинг върхове в родината си, за да могат да водят клиенти на повече места - нещо, с което непалците изкарват прехраната си. Седмица по-рано съобщихме за друг шестхилядник, изкачен за първи път от непалски алпинисти, целящи да рекламират туризма в своята страна.


У нас

На 6 и 7 януари се състоя традиционната приятелска алпиниада "Северен Джендем", която има половинвековна история. Всяка зима тя събира в сърцето на Стара планина алпинисти от цялата страна. Организирана е от алпийския клуб при Училище за планински водачи в с. Черни Осъм, съвместно с Община Троян. Тази година участваха 15 души от Велико Търново, София, Троян, Елена, Плевен и Стара Загора.

Алпиниада

Снимка: Милен Джановски


“Пет свръзки атакуваха три тура в Северен Джендем, две от които излязоха успешно от туровете. Високите температури създадоха крайно неподходящи условия за катерене. Въпреки това, алпинистите останаха изключително удовлетворени от катеренето в Джендема. Една от свръзките катереше за първи път в района, от което ще им остане дълъг и траен спомен. Имахме намерението да доекипираме един от напоследък популярните маршрути, тур “Ехо”, но условията не позволиха. Алпиниадата се проведе в базата на ПСС-Троян, на които благодарим за подкрепата”, каза пред БНР Милен Джановски, един от организаторите.



Снимка: Милен Джановски


На 7 януари пък бяха раздадени традиционните Годишни награди на бегаческото общество. Ето и победителите:

Избухване - Емил Генов;

Дебют Мъже - Виктор Асенов;

Дебют Жени - Сара Минкова;

Прогрес Мъже - Александър Христов;

Прогрес Жени - Верадина Начева;

Машина Мъже - Димитър Атанасов;

Машина Жени - Моника Филипова;

Ветеран Мъже - Боян Лефтеров;

Ветеран Жени - Юлияна Стоянова;

Гърчопис - Георги Добрев;

Модна Икона Мъже - Мирослав Спасов;

Модна Икона Жени - Детелина Радославова;

Видео - “До Дъскотна и назад”, Мартин Стефанов;

Фото -Снимката с летящата бегачка на Кремена Димитрова.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна