Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот за разказване: Ваклуш Толев

Снимка: @vaklush.film

Наричат го Учителя, прогласил Пътя на Мъдростта като начин на живот, като приложено действие и като Воля за постигане на Бога в човека.

"Животът му е изпълнен с драматични обрати. Той е бил в непрекъснато в конфликт със средата, бил е бунтовник. Имал е собствено мнение още като малък. Имал е една будност, която е била свързана с чувството му за национален дълг заради което е обявен за враг на народа. От фронта е отзован като офицер и Народният съд му дава смъртна присъда. Благодарение на добрия адвокат, намерен от баща му, тя е заменена с доживотен затвор". Това са думи на един от най-добрите съвременни кинодокументалисти, режисьорът от БНТ Николай Василев, който е автор на три филма за живота на Ваклуш Толев.

Николай Василев и Ваклуш Толев (1998 г.)
"Престоят му в затворите е един от големите уроци, които баща ми ми даде след промените през 1989" – казва дъщерята на Ваклуш Жаклин Толева и продължава: "Той ми каза: "Трябва да има изобличение, което е и възмездие, но никога отмъщение." Това изискваше – да се посочват грешките, да се изобличават идеологиите, но никога отмъщение. "

Какъв е бил Ваклуш Толев в дейността си на духовен учител и какъв в ежедневието – чуйте кратък разказ в разговора с дъщеря му Жаклин Толева и режисьора Николай Василев.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна