Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 523

Междузонието Колаксъзов

Любомир Колаксъзов
Снимка: Spam Studio

В епизод 523 "Трамвай по желание" среща своята публика с младия театрален режисьор Любомир Колаксъзов.

Както си му е редът, Любо завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2018 г., със специалност режисура за куклен театър и с художествен ръководител проф. Славчо Маленов. Това очевидно не му е достатъчно и две години по късно пак в академията изкарва семестриално и "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" с ръководител проф. Лидия Върбанова.

С този академичен багаж Колаксъзов продължава пътешествието си по театралните сцени. Виза за изкуството са негови постановки, като "Бялата врана", "Жените от портокаловите градини", "Чудовището Кашчей", "Алеко. Смях над мрачни страници", "Славеят", "Вътрешният глас", "Красавицата и звярът", "Полетът".

Често кукленият театър се приема за детско забавления, дори някаква отделна театрална дивизия. Любомир Колаксъзов категорично опровергава този предразсъдък. Той работи както за деца, така и за възрастни, както театър с кукли, така и драматична сцена. В резюме – театър за мислещи.

Като заместник-директор на Сливенския драматичен театър, Колактсъзов развива и възгледите си за управлението и администрирането на театралната институция. Защото най-важното за една творческа идея е тя да бъде реализирана.

А философските си възгледи младият режисьор обосновава в спектакъла за възрастни "Междинна зона", реализиран в театрална работилница "Сфумато".

Както често се случва в живота, първоначалният подтик е непредвиден и неочакван. Една гимназиална постановка по разкази на Чехов се нуждае от ред и той е въведен именно от Любо. Нататък биографията поема по съдбовната си посока.

Снимка – Spam Studio


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна