Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалната академия подготвя честване на патрона си Панчо Владигеров

На 13 март се навършват 125 години от рождението на композитора

| Интервю
4
Снимка: nma.bg

В няколко поредни дни през месец март, когато се навършват 125 г. от рождението на патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров, в Националната музикална академия (НМА), която гордо носи неговото име, ще се състоят поредица от събития. 

В София на 12 март на една сцена ще се съберат наследниците на композитора - внуците му Панчо, Екатерина, Александър и Константин, които ще представят специално подбрани негови пиеси. 

По щастливо съвпадение и със съдействието на група хора, музиканти и меценати, през януари Музикалната академия получи ценно дарение - един от роялите, на които преди век Панчо Владигеров е свирил и композирал, докато е пребивавал в Германия. 

Междувременно НМА "Проф. Панчо Владигеров" за пореден път беше оценена най-високо сред висшите училища за музика и танц в България според рейтинговата система, която се прилага вече 13 години от Министерството на образованието и науката.

За мястото на Музикалната академия в образованието и културния живот на страната, както и за предстоящите юбилейни събития, свързани със 125-годишнината на патрона ѝ Панчо Владигеров, в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказа ректорът - проф. д-р Сава Димитров. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна