Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владигеровите вариации по "Горда Стара планина" бяха издадени на диск

| Интервю

В предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" представяме премиерно в радиоефира съвсем новите записи на пианиста Симеон Златков, обединени в албума „Горда Стара планина“. 

Използвано е заглавието на едната от двете творби - Вариациите по тема от българската народна песен „Горда Стара планина“, които Панчо Владигеров пише, докато учи в чужбина, много преди това да стане официален химн на България. Второто произведение е фа-минорната Соната за пиано №3, опус 5 от Йоханес Брамс. 

Симеон Златков е роден в София. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на Милена Павлова. През 2017 г. завършва магистратура по пиано в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Борислава Танева. Носител е на много награди от конкурси и има престижни концертни участия както у нас, така и в страни като Германия, Австрия, Унгария, Италия, Испания, Швейцария, Полша и Русия.

Дебютният му компактдиск е с музика на Любомир Пипков, а този звукозаписен проект увенчава дисертационния труд на Симеон Златков, който той защити успешно през месец декември 2023 г. и получи научната степен доктор по музикознание.

Чуйте в звуковите файлове интересните моменти около осъществяването на новия компактдиск, които Симеон Златков сподели, и фрагмент от Вариациите "Горда Стара планина".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени