Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Тотев е единственият, който изработва иновативни коленни столове за активно седене

Снимка: Венцислав Тотев

Колко важен е столът, на който седим за здравето и тонуса ни и възможно ли е, когато сме приковани задълго в едно положение, все пак да се раздвижваме? 

36 годишният Венцислав Тотев от Враца е един от малцината производители в света на иновативните коленни столове за активно седене. Учил и работил в областта на масовите комуникации, преди няколко години възможността да произвежда иновативен продукт го връща в семейния бизнес.

Идеята на коленния стол е, че осигурява поза на седене, при която напрежението се разпределя по тялото.

Тук се добавя ползата от движението, от която сме лишени отпуснати с часове в удобството на стандартния работен стол.

Венцислав Тотев

Що е то коленен стол за активно седене и какви са ползите от него?

"Столовете са изключително важни. Винаги съм казвал, че тези, които са т.нар. "геймърски столове" са изключително удобни, но проблемът при тях е, че те предразполагът тялото към пълно отпускане, което във времето напред прави така че, различни мускулни групи атрофират и могат да последват болки в кръста, главоболие, да започнеш да се изкривяваш. 


Скоро обаче започнаха да стават известни и коленните столове за активно седене, каза за "Рано в неделя" Венцислав Тотев. 

"Когато човек седне, опората отива в коленете и пищяла, като напрежението и тежестта се разпределя между краката и пищялите. 

Добавяме и ползите от движението - ти докато седиш се и движиш - чрез тези столове се заздравяват различните мускулни групи, подобрява се стойката на седене, а дизайнът на тези столове е такъв, че запазва правилната физиологична извивка на гръбначния стълб, което е много важно за децата и подрастващите, за да ги предпазва от проблеми с гръбначния стълб и стойката в бъдеще, поясни още Венцислав Тотев.

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна