Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Везенков и Сакраменто с победа над Денвър в НБА

Александър Везенков
Снимка: Архив / Снимка: БТА

Двукратният носител на приза за Спортист номер 1 на България Александър Везенков реализира 6 точки при домакинската победа на Сакраменто над Денвър със 135:106 (32:35, 35:22, 39:29, 29:20) в двубой от редовния сезон на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА).

Везенков получи 16 минути на терена като реализира два от четирите си опита от далечна дистанция и бе общо 2 от 7 при стрелбата от игра. Българският национал добави 1 асистенция и 1 открадната топка на сметката си. Той се появи за първи път в игра в края на първата четвърт и след това на два пъти изравняваше резултата - за 25:25 и за 35:35 в първите минути на втората част.

Треньорът на домакините от Сакраменто Майк Браун, стартира двубоя по крилата с Харисън Барнс и Кийгън Мъри, в центъра е позиционирал Домантас Сабонис, а напред ще действат гардовете Кевин Хъртъри Ди'Аарън Фокс. От другата страна на паркета Майкъл Малоун започва със стартова петица в лицето на Пейтън Уотсън, Аарън Гордън, Никола Йокич, Джъстин Холидей и Джамал Мъри.

Първата четвърт не започна по най-добрия възможен начин за "кралете", които рано изостанаха с шест точки, но след ранно прекъсване, поискано от Майк Браун, те се завърнаха ударно и съумяха да изравнят резултата. Равностойното темпо се поддържаше в следващите минути, като към края на частта се появи и Александър Везенков с първия си престой в срещата, който бе ознаменуван с феноменално начало и кош, който изравни резултата. Последва серия от осем поредни точки за Нъгетс, но последните 60 секунди бяха с превес за домакините и те успяха да затворят частта при изоставане от 32:35.

Везенков се остана и за началото на втората част, която бе открита именно с негова точна стрелба. "Кралете" съвсем скоро стигнаха и до обрат, като в неговата основа бе страхотното представяне на Домантас Сабонис, който показа добра ефективност под коша и направи две впечатляващи забивки. Малик Монк също направи впечатляващо представяне и пръв сред своите съотборници мина прага от десет точки, като добави и по една асистенция и борба. Това даде феноменален тласък на домакините, които продължиха да взривяват непрестанно трибуните до края на полувремето и успяха да се оттеглят на паузата между втората и третата част при внушителната преднина от 67:57.

За съжаление, имаше спад в играта на Александър Везенков и след таймаут, поискан от Майк Браун в средата навтората четвърт, той бе заменен. Така българинът записа при първия си престой 6 точки в рамките на 8 минути и 29 секунди.

Началото на второто полувреме беше страхотно за домакините, които избухнаха веднага след подновяването на играта и увеличиха аванса си на 74:61. Дори в един период "кралете" поведоха с 15 точки, като в следващите минути разликата се задържаше в руслото на фаталното число. В последните минути на третата четвърт се появи и Александър Везенков, който до края на откриващата четвърт на второто полувреме не успя да се разпише, но неговите съотборници направиха необходимото преднината им да стане в размер на съкрушителното 106:86.

Сред отличниците за домакините в този период бяха Кийгън Мъри и Малик Монк, чийто резултатаи приближиха 20-е точки, а пък Домантас Сабонис реализира своя трипъл-дабъл, правейки 17 точки, 16 борби и 10 асистенции.

Положението за гостите стана кастарофално в началото на последната четвърт, когато "кралете" веднага отбелязаха и получиха правото да изпълнят един наказателен удар, като след това добавиха и още две точни стрелби. Втората бе тройка на украинеца Алекс Лен, който също приближи двуцифрения резултат, отбелязвайки своята седма точка. Така разликата набъбна до цели 28 точки, а дори неколкократно дистанцията мина 30 пункта. Малко преди края играта напусна окончателно и Александър Везенков, който не се разписа при втория си престой, но откри асистентката си сметка.

Най-резултатен за успеха на Сакраменто бе Малин Монк, който завърши с 23 точки. Домантас Сабонис и Кийгън Мъри отбелязаха по 17 точки. Литовецът Сабонис записа 16-ия си "трипъл-дабъл" за сезона, добавяйки 17 борби и 10 асистенции.

За Денвър Нъгетс Никола Йокич реализира 23 точки, 8 борби и 7 асистенции.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна