Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на турнира в Ротердам Крайчек пред БНР: Григор може да спечели турнира

Рихард Крайчек (вдясно) с крал Вилем-Александер на изложбата за 50-ото издание на турнира.
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Турнирният директор на АТР 500 турнира в Ротердам Рихард Крайчек е най-известният нидерландски тенисист. Той спечели Уимбълдън през 1996 година и е стигал до четвъртото място в световната ранглиста. Има общо 17 титли на единично, от които два са точно в Ротердам (през 1995 и 1997 година). Въпреки многото си ангажименти 52-годишният Крайчек се съгласи да отговори на въпросите на пратеника на Българското национално радио.

- Рихард, как оценявате турнира през тази година?
- Много хубав турнир стана, дойдоха много силни тенисисти на 51-ото издание. Тук е и вашият Григор, който е шести в схемата и 13-и в света, той играе превъзходно. Миналата година загуби от Медведев в Ротердам.

- Помните ли първото участие на Григор Димитров тук?
- Да, разбира се. Дадох му „уайлд кард“ (б.а. – през 2009 година) и той изигра фантастичен мач срещу Рафа Надал. Неговият агент ме помоли за покана, аз се съгласих, Григор беше талантлив юноша. Димитров впечатли тогава всички със своя бекхенд. Цяла Нидерландия се възхищаваше на невероятния му бекхенд.

- Преди мача с Надал тогава той победи Томаш Бердих…
- Не си спомням това, но срещата му с Рафа във втория кръг беше незабравима.

- Възможно ли е Димитров да спечели турнира тази година?
- Да, мисля че може. Той игра страхотно в Париж в зала миналата година и тогава на финала го победи Джокович, но той не е тук сега (смее се). Григор показва прекрасен тенис. Не знам, може би е малко уморен от срещите през миналата седмица. Но, ако не е уморен и даде най-доброто от себе си тук е възможно, но няма да му бъде лесно, защото има много силни играчи.

- Колко време ви трябваше от голям тенис шампион да станете голям директор на турнир?
Помня отлично двете ми титли в „Ахой“, залата беше пълна, зрителите ме подкрепяха много. Не беше лесна трансформацията ми в турнирен директор. Но моят екип беше много добър, организацията беше на ниво и нещата се получиха. Работата е много напрегната, имам много срещи с пресата, спонсорите, хората от АТР..


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна