Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалната академия посреща лауреати на конкурса "Геза Анда"

| Интервю

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ все по-често ни дава поводи да посещаваме концертните й зали и да говорим за събитията, които се организират с участието и на студенти, и на преподаватели, а и на гости от чужбина. 

Висшето ни училище за музика полага основите на сътрудничество, което обещава да стане дълготрайно и успешно. На 14 февруари от 18:00 ч. Академичният симфоничен оркестър ще посрещне лауреатите на XV Конкурс „Геза Анда 2021“ Михай Берец от Унгария и Джулиън Тревелиян от Великобритания. Под палката на главния диригент на Симфоничния оркестър на БНР Константин Илиевски те ще изпълнят класически шедьоври:  Концерт за пиано и оркестър №1 от Пьотър Илич Чайковски и Третия клавирен концерт от Сергей Рахманинов. В Деня на влюбените и по повод 125-годишнината на патрона на Академията ще прозвучат и две части от цикъла „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров с диригент Джулиън Тревелиян.

Повече за това международно сътрудничество научаваме от ректора на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. д-р Сава Димитров и от Белина Костадинова - представител на фондация „Геза Анда“ от Цюрих, Швейцария. 

В звуковия файл можете да чуете още емоционални думи от двамата солисти - Михай Берец и Джулиън Тревелиян, както и техни изпълнения, донесли им награди на престижния конкурс „Геза Анда 2021“. 

***

Джулиън ТревелиянДжулиън Тревелиян (1998) е британски пианист, който започва музикалното си образование във Франция. 16-годишен печели конкурса „Long-Thibaud-Crespin“ 2015, превръщайки се в най-младия победител в историята на надпреварата. През 2021 г. печели втора награда, наградата „Моцарт“ и наградата на публиката на клавирния конкур „Геза Анда“ в Цюрих. Има и още награди от различни международни конкурси, а последната е Гран При в „Horowitz-Competition Kyiv-Geneva 2023“.

В Оксфордския университет Джулиън учи музикология. Изучава дирижиране при Николас Брошо в Консерваторията „Янис Ксенакис“ и пиано с Рена Шерешевская в École Normale de Musique de Paris. Дълги години е ученик на Кристофър Елтън и Елизабет Алтман в Лондон, а също и възпитаник на „Theo and Petra LIEVEN International Piano Foundation“ в Хамбург. Има записи със Симфоничния оркестър на Виенското радио, „London Mozart Players“ и Националния оркестър на BBC Уелс. Първият му компактдиск под диригентството на Кристиан Захариас е издаден през 2022 г. от Alpha и е с музика от Моцарт. Други издания под палката на Хауърд Грифит ще последват през 2024 г. Има диплома и по геология.

В свободното си време Джулиън Тревелиян свири на цигулка в струнен квартет, на старинни инструменти и пее баритоновата партия в група „Mandarin а Capella“. У дома обича да прекарва времето си с готвене, литература и спорт. В момента живее в Париж и освен английски, говори френски, немски и италиански. 

Михай БерецМихай Берец, носител на наградата „Лист-Барток“ на XV Конкурс „Геза Анда 2021“, е роден в Будапеща през 1997 г. Започва с обучение по цигулка на шестгодишна възраст. По-късно, паралелно с работата си в различни оркестри, той се посвещава на свиренето на пиано. Завършва бакалавърска степен в Кралската музикална академия в Лондон при Кристофър Елтън. 

Като победител в Mеждународния конкурс „Debüt Berlin“, Михай свири в залата на Берлинската филхармония за първи път през 2017 г. Предишните му награди включват Златна награда от Втория международен музикален конкурс в Манхатън и наградата „Хариет Коен Бах“ на Кралската музикална академия. На фестивала „Young Euro Classic“ през 2013 г. Михай Берец свири „Унгарска фантазия“ от Ференц Лист в Концертхаус - Берлин. По покана на Золтан Кочиш дебютира в Националната концертна зала „Бела Барток“ в Будапеща през 2013 г. В Музикалната академия „Ференц Лист“, където често се изявява, наскоро изпълнява Концерт за пиано и оркестър в Ми-бемол мажор КV 271 от Моцарт под диригентството на Михаил Плетньов.

Интересът на Берец към музикалната интерпретация през различните епохи води до покани да изпълнява концерти за пиано с известни оркестри за старинни инструменти, сред които и Orfeo Orchestra. Между 2020 и 2022 г. Берец изпълнява всички клавирни солови творби на Бела Барток в осем концерта в Мраморната зала на Унгарското радио, благодарение на осигурената стипендия от Унгарската академия на изкуствата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени