Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пръв път в историята България ще бъде домакин на световно първенство по СуперЕндуро

Снимка: БФМ

За пръв път България ще приеме кръг от световния шампионат по СуперЕндуро, или по-известно като Ендуро на закрито. Надпреварата е в края на тази седмица (24 февруари) в зала "Арена София" и е част от честванията по повод 100-годишнината на Българската федерация по мотоциклетизъм.

В съботната вечер, по време на "MOTOZ FIM SUPERENDURO WORLD CHAMPIONSHIP – Grand Prix Bulgaria 2024" публиката у нас ще има възможност да види едни от най-добрите пилоти в света - Били Болт, Мануел Летенбихлер, Коди Уеб, Купър Абот, Доминик Олшови, Джони Уокър, както и да стиска палци на нашите млади надежди в Ендурото в клас Junior (до 14 години) и в клас Elitе на още 25 български състезатели, които ще си оспорват първата в историята Републиканска купа по СуперЕндуро.

В "Grand prix България 2024" ще участват представители на 18 държави - САЩ, Германия, Полша, Великобритания, Италия, Испания, Румъния, Южна Африка, Чили, Швеция, Унгария, Мексико, Франция, Австрия, Португалия, Израел, Словакия и Белгия.

Ендуро на закрито или SuperEnduro, което също е известно като Endurocross, Enduro-X или EX, е мотоциклетно състезание, комбинация от Суперкрос и ендуро състезания, провеждани на закрито на трасе с изкуствени препятствия. Суперендурото в последните години набра суперпопулярност, както сред състезателите, така и сред феновете. То е много популярно и в България, особено след световната титла на Теодор Кабакчиев в клас Junior, който през 2020 спечели два от четирите кръга и пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори. Пълни зали, много екшън и адреналин и майсторски изпълнения – това е характерно за Суперендурото, като траковете включват различни елементи на офроуд каране, през камъни, дървени трупи, пясък, кал, водни препятствия и специални огромни гуми.

България ще дебютира в Световния шампионат по Суперендуро, а до това признание за Българската федерация по мотоциклетизъм се стигна след положените немалко усилия от президента на Федерацията Ангел Траков, на председателя на Комисия „Ендуро“ в БФМ Десислав Цеков, на промоутъра ​на Националния екстремен ендуро шампионат "БГ-Х Ендуро" Бижо Бижев, на топ ендуро пилота ни Теодор Кабакчиев и на Министерството на младежта и спорта.

Вратите на „Арена София“ отварят точно в 12.00 часа на 24 февруари, като до 17.30 публиката в залата ще може да види тренировките и квалификациите за FIM класовете Prestige и Junior, както и за БГ класовете Elite и Junior. Официалното откриване ще бъде от 18.00 часа, а след него ще започнат финалите във всички класове.

Билети за Световното по СуперЕндуро в България „MOTOZ FIM SUPERENDURO WORLD CHAMPIONSHIP – Grand Prix Bulgaria 2024“ можете да намерите в мрежата на Eventim на следния линк: https://www.eventim.bg/bg/bileti/svetoven-shampionat-super-enduro-sofia-sports-hall-arena-sofia-625305/event.html

Пропуски за това грандиозно мотоциклетно събитие можете да бъдат закупени и от всички бензиностанции ОМВ в страната, магазините „Технополис“, „Български пощи“, книжарниците „Ориндж“, магазините „На Тъмно“, както и от касите на „Арена София“, Билетeн център на НДК и зала „България“.



По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна