Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФК Левски, НСА и 166-ото спортно училище почетоха паметта на Васил Левски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболен клуб Левски, Националната спортна академия "Васил Левски" и 166-ото спортно училище "Васил Левски" почетоха днес 151-годишнина от смъртта на своя патрон - Апостола на свободата Васил Левски. 


Изпълнителният директор на "сините" Даниел Боримиров, членът на Управителният съвет на клуба Борислав Георгиев, директорът на Академия „Левски“ Елин Топузаков, старши треньорът на представителния отбор Николай Костов, треньорският щаб и футболистите на Левски поднесоха венци и цветя и се преклониха пред паметта на Васил Левски на паметника му в центъра на София.

"Не са нужни думи, а дела. Това е заветът на Апостола, който се опитваме да спазваме и да следваме неговия пример", коментира изпълнителният директор Боримиров.

"Не знам в Левски да сме били разединени", каза още той.

"Нека видим първо кои са всички кандидати за президенти на БФС и тогава ще научите нашето становище", каза още шефът на "сините".


С факелно шествие, поетичен рецитал, венци и цветя Национална спортна академия отдаде почит към своя патрон – Васил Левски, отбелязвайки 151 години от неговата гибел. Академичната общност, официални гости, ученици и деца се поклониха пред безсмъртния подвиг на Апостола на свободата. Във възпоменателната церемония, предвождана от Студентския съвет на НСА, ректорът проф. Красимир Петков и академичното ръководство поднесоха венец и цветя.


Сред официалните гости на събитието бяха кметът на район „Студентски“ Петко Горанов, ректорът на НСА (в периода 2003-2012 г.) проф. Лъчезар Димитров, ректорите на Висшето училище по телекомуникации проф. Миглена Темелкова и на Лесотехническия университет - проф. Иван Илиев, членовете на Съвета на настоятелите Михаил Кръстев, Димитър Дилчев и Елена Атанасова, председателят на ВОН-КНСБ проф. Лиляна Вълчева, шесткратната световната шампионка по самбо Мария Оряшкова, директорите на 23 ДГ „Здраве“ - Милена Митова и на 191-во ОУ – Савина Игнатова и др.


В програмата, осъществена от Олимпийския клуб на НСА, участваха деца от 23-та детска градина „Здраве“, както и ученици от няколко столични училища - 191-во ОУ „Отец Паисий“, 35-то СЕУ „Добри Войников“ и Националната финансово-стопанска гимназия, водени от техните учители. 


Всички те посетиха след честването Образователния и олимпийски център на НСА, където научиха интересни факти за историята на Академията и за спортната слава на страната ни от докторант Ваня Йорданова.


"Не случайно Национална спортна академия носи името на Апостола на свободата. Чрез спорта ние изразяваме своята свобода, своето желание за израстване и просперитет. До голяма степен ние се опитваме да изпълняваме неговите завети, защото спорта не търпи компромиси и когато гледаш своята работа и я свършиш добре, смятам, че цялата нация се гордее с постигнатите високи спортни резултати" ,това заяви ректорът на Национална спортна академия "Васил Левски" проф. Красимир Петков.


Глава пред святото дело на Дякона сведоха учителите и учениците от 166-то спортно училище "Васил Левски" в столицата. Училищната общност поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в парка „Герена".  Кметът на район „Подуяне“ – инж. Кристиян Христов, награди отличените ученици в конкурса, организиран от СО район “Подуяне“ за есе, рисунка и мултимедиен проект на тема: „Левски – името на свободата“.


"Скъпи деца, уважаеми учители и директори, уважаеми гости, сънародници, днес е денят в който почитаме един от най-славните герои на нашата родина - Васил Левски. Преди 151 години неговото дело, неговият завет беше прекъснат. Не е достатъчен един ден, в който да отдадем почитта си към Васил Левски, трябва да го почитаме всеки ден. Поклон! – инж. Кристиян Христов


Наградени ученици от 166. СУ "Васил Левски":

Иян Златанов от 6. Б клас - награден в конкурса за рисунка;

Иванина Иванска от 7. А клас - наградена в конкурса за есе;

Никола Николов от 8. А клас  - награден в конкурса за мултимедийни проекти.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна