Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева вече могат да бъдат видени и в България.

В "Какво се случва" организаторите Анна Стоева и Виталий Кулик и една от артистките, Олга Филончук, разказаха подробности за проекта We See Ukraine, а също и какво се промени във възприятието ни за войната, диктатурата, отношенията между големите политически сили и в живота на обикновените украинци и докъде стигат силите на изкуството да облекчи страданието.

В София шестте произведения, създадени в рамките проекта, са изложени на три локации – регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", галерия "КО-ОП" и контейнера "Вокс Попули".

Тази събота, 24 февруари, на втората годишнина от началото на войната, можете да присъствате на кураторски тур, воден от Анна Стоева. Турът започва в 16.00 в "Топлоцентрала".

Чуйте разговора с Олга Филончук, Анна Стоева и Виталий Кулик в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна