Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Лада Брашованова

Лада Брашованова-Станчева
Снимка: Музей за история на радиото

Имаме повод да си припомним известната музикална историчка и публицистка Лада Брашованова - навършиха се 95 години от рождението ѝ. Тя беше много чаровна личност, винаги усмихната, контактна и естествена. Работила е за различни предавания в Националното радио - много коректна, точна, с богат и разбираем език.

Лада Брашованова е родена на 11 февруари 1929 г. в София. През 1951 г. завършва теоретичния клас на Музикалната академия, а две години по-късно и изпълнителския отдел като пианистка. До 1967 г. преподава частни уроци, пише статии и музикална критика, след това 10 години е завеждащ музикалната редакция във Външнотърговското дружество “Хемус“, а до 1984 г. е завеждащ отдел „Музика“ в Центъра за художествена самодейност.

Членува в Съюза на композиторите и Съюза на учените в България. Удостоена е с орден „Кирил и Методий“ и с международния Моцартов медал за дейността си като лектор - само в чужбина е изнесла над 150 лекции в 8 страни, много пъти е била член на журита на международни конкурси у нас и по света. 

Освен множеството рецензии за концерти и спектакли, Брашованова е автор на студии и книги на  различни теми - като биографии на Моцарт, Берлиоз, Орф, както и поредицата „Велики композитори“, “Мозайка от спомени и премълчани истини“, книга за Васко Абаджиев, озаглавена „Паганини на ХХ век“, “Музикални наблюдения“, “Професор д-р Стоян Брашованов - първият български музиколог“ и др. 

Лада Брашованова почина на 10 ноември 2020 г.

За родителите си и средата, в която е израснала, разказва самата тя в интервю от 2001 г., съхранено в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна