Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусната българска храна се прави в домове с традиция

Какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти

Жельо Тодоров - Джоко
Снимка: Добринка Добрева

Жельо Тодоров, известен като Джоко, е автор на кулинарния канал "Yami, Yami". Неговите филми в YouTube имат 50 000 абонати и над 1 млн. гледания.

Почитателите на рецептите за домашно приготвени меса са от цял свят. Тодоров проявява интерес към храната още от детските си години, а неговата майка е държала двамата ѝ синове да са сръчни в кухнята. 

По-късно Тодоров завършва Селскостопанската академия и повече от 20 години се занимава професионално с меса, сирена и млека

За онлайн изявите го мотивират приятели и съмишленици в Полша, където живее през последните години. Те започват да го канят в техни кулинарни блогове и така Жельо отваря и свой канал, в който възражда стари български рецепти за приготвяне на месни деликатеси. 

За неговите енциклопедични познания, известният с кулинарната си кариера Мирослав Гочев, признава и в своята книга "Българска кухня в 4 сезона". 

Ценни съвети за храната, приготвена в домашни условия, какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти, разказа в "Нощен Хоризонт" Жельо Тодоров.

"Целта ми беше чрез този канал стари български рецепти да се видят от младите хора и да останат, както се казва, за поколенията.

Издадох в Полша книга, тя предстои да излезе на английски език, а се надявам и по-късно на български да я има. 

Мога да кажа, че полската кухня е различна от българската, в нея няма толкова салати и сирена

А поляците пътуват и търсят чужди, различни рецепти, затова и аз така ги спечелих. В Полша може да се намери лютеница и чубрица дори, като тяхната чубрица е шарена сол, не е като нашата, те имитират нашата шарена сол, разказа още Джоко.

По думите му поляците много обичат нашата шопска салата, кебапчетата. 

В Полша имат много хубави картофи, но ги правят по различен от нас начин, затова когато им приготвил печено месо с картофи, те били изненадани колко е вкусно и как ухае ястието, сподели той.

Джоко разказа, че го търсят хора от цял свят, за да им покаже как да сготвят дадено месно ястие.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени