Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов четвърти в спринтовото състезание в Бахрейн

Никола Цолов
Снимка: Nicola Tsolov Racing

Проблем с двигателя лиши българския пилот във Формула 3 Никола Цолов от първата му победа в шампионата днес на пистата „Сахир” в Бахрейн. Никола стартира втори в спринтовото състезание, но още в първия завой атакува от външната страна потеглилия първи свой съотборник в ART Grand Prix Лорънс ван Хьопен и поведе. В следващите 11 обиколки Ван Хьопен пробва две много сериозни атаки срещу Никола – в 4-ата и 11-ата обиколки, като и двата пъти успяваше да излезе пред Българския лъв с използване на DRS-системата, но веднага след това Никола контраатакуваше в следващата DRS-зона и си връщаше първото място.

В 6-ата обиколка обаче в двигателя на Никола се появи проблем, който след финала беше потвърден и от ART Grand Prix, като с всеки изминал тур той ставаше все по-сериозен. Телеметрията показва, че колата на Цолов започва да прекъсва на правите, а след това и в завоите и това се отразява на максималната му скорост и обяснява защо толкова лесно съперниците му го догонваха в края на правите във втората половина на състезанието.

По-късно стана ясно, че е дефектирал сензорът, който определя количеството гориво, което да постъпва в мотора, така е влизал твърде много бензин и двигателят е започнал да се дави.

Малко преди края Никола беше изпреварен от Арвид Линдблад, който малко по-рано догони борещите се за първото място съотборници в ART и след това ги атакува. На финала Цолов остана 4-и, с което записа най-доброто си класиране в кариерата във Формула 3 и спечели 7 точки на старта на новия сезон.

„Доволен съм от пилотирането си – заяви след края на състезанието Никола Цолов. – Но заради проблемът с двигателя, който се появи с 6-ата обиколка и ставаше все по-сериозен, загубих победата. Стратегически състезанието ми беше изградено правилно, докато колата вървеше добре, а и след това успях да отбия всички атаки и да си върна първото място, но от един момент нататък вече нямах скорост за това. В първите 5-6 обиколки пазех гумите, само в един тур натиснах по-сериозно, но после нямах мощност за нещо повече.”

Утре предстои основното състезание от програмата на Формула 3 в Бахрейн, което стартира в 11 часа българско време и ще е дълго 22 обиколки, а в него Никола стартира от 11-ото място


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени