Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Каста дива“ за дебюта на оперната дива Соня Йончева в Софийската опера

Изданието от 3-и март 2024 г.

Снимка: SY11



20-ото специално празнично издание от 31-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на голямата българска звезда на световния оперен небосклон Соня Йончева.

В първия му час ви пренасяме в атмосферата на три събития в навечерието на Националния ни празник:
- Удостояването на Соня Йончева с Ордена за изкуство и литература на Франция, степен Офицер, на церемония в резиденцията на френския посланик у нас Н.Пр. Жоел Мейер,
- Дебюта на българската оперна дива на сцената на Софийската национална опера в спектакъл на операта “Бохеми“ от Пучини под диригентството на Боян Виденов,
- Премиерата на документалния филм “Гала в София“ на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на гала концерта на Соня Йончева в партньорство с Пласидо Доминго на 31-и август 2021 г. пред Храм-паметника “Св. Александър Невски“.

Във втория час журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов разказва за музикалното си пътешествие в Берлин с посещение на спектаклите на операта “Мадам Бътерфлай“ от Пучини със Соня Йончева в ролята на Чо Чо Сан и “Русалка“ от Дворжак в Берлинската държавна опера.

Приятно слушане!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна