Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременният живот на занаятите

7
Снимка: Росина Пенчева

"Някои от традиционните занаяти намират ново приложение и се адаптират към днешния свят, най-вече заради стремежът към по-устойчив начин на живот, който изисква да ползваме натурални материали. Има завръщане и развитие. – казва Росина Пенчева, визуален артист, създател на сайта "Ръчно сътворено" и посланик на България на Биеналето "Хомо Фабер" за съвременни занаяти във Венеция. – Би било добре да се анализират проблемите на занаятите на държавно ниво, да има стратегия, да се види какъв е потенциалът да бъдат продължени, някои могат да бъдат запазени като артистични практики."


Биеналето във Венеция е кулминацията на събитията, които платформата "Хомо Фабер" организира. Участниците се канят чрез мрежа от посланици и институции, които предлагат различни майстори-занаятчии. Критериите за подбор не са малко, като един от най-важните е приемствеността, тоест да се обучават последователи в занаята. Тазгодишното издание на биеналето ще бъде през месец септември, като за някои от младежките му програми все още може да се кандидатства.

В своя сайт "Ръчно сътворено" Росина Пенчева представя фотографския си дневник, в който прави портрети на изкусни български майстори, илюстрира техния творчески процес и показва изяществото на техните изделия. Сайтът е двуезичен, като целта му е да популяризира уникалните постижения на ръчния труд. Чуйте Росина Пенчева в звуковия файл.

Снимки: Росина Пенчева, Биенале "Хомо Фабер"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна