Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино преживявания с Евгения Танева, Ани Недялкова и тяхната инициатива "Кино уикенди"

Ани Недялкова и Евгения Танева (от ляво на дясно)
Снимка: Иван Русланов

Евгения Танева и Ани Недялкова са организатори на инициативата "Кино уикенди". Всяка събота и неделя сцена "Дерида" ще е мястото, където малки и големи могат да се насладят на редица световни класики.

Целта -  да се запали искрата дори и в онези, които още не са осъзнали чара на седмото изкуство

"Кино уикенди" дойде след разговор с Атанас Маев, един от основателите на сцена "Дерида". Започнахме заедно да търсим възможности за киното на сцената. Така предложих идеята да създадем тази инициатива“ разказа Евгения в предаването „Понеделник вечер“. 

"Това е една наистина добра кауза, която да вдъхнови хората да ходят на кино и да осъзнаят, че то е също така и колективно изкуство, а това да гледаш нещо на голям екран е много по-различно от това да го видиш сам на лаптопа си“ допълва Ани Недялкова. 

И продължава: „Една от целите е да се насърчи дискусията и това хората да споделят свободно мнението си за филмите и за киното като цяло. Ние много насърчаваме това и виждаме много добри резултати".

Според Евгения "Кино уикенди" създава безопасна среда за всички хора, които искат да обсъдят всичко, свързано със седмото изкуство. Дори и за по-притеснителните зрители. 

С "Кино уикенди" се дава възможност мнението както на младите, така и на по-опитните хора, свързани с киното, да бъде чуто и обсъдено. 

"Изкуството не трябва да бъде само консумирано, то трябва да бъде прието и осъзнато от нас. Открихме през септември. Започнахме с филма "Господин Гага". След това най-ярък спомен имам с филма "Паразит", който върнахме на голям екран. Това беше един от първите моменти, в които публиката сама каза – аз съм гледал този филм може би десет пъти, но на голям екран да го видя отново – това е изключително удоволствие“.

Още за инициативата – чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени