Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради ниски заплати сестри и лаборанти в Ловеч искат съдействие от областния управител

Снимка: БГНЕС

Медицински сестри и лаборанти от болницата в Ловеч се срещнаха с областния управител Виктор Стойчев, че ниското заплащане води до напускане на персонал и създава риск от закриване на лечебното заведение.

На срещата с областния управител медицинските специалисти изтъкнаха проблемите на болницата относно заплащането на труда, толерирането на определени структури и напускането на персонал, което според тях ще доведе и до закриване на лечебното заведение.

Илка Петкова, лаборант в клинична лаборатория, каза: "Искаме достойно заплащане. Ако това не се получи ловешката болница си заминава заради липса на персонал. Ние не можем да бъдем конкурентни на лъскавите болници на 35км. от нас.

От 1 януари заплатата ми е1000 лева, имам 290 лева за стаж. Чисто ще взимам 1040 лева. Младите колежки ще взимат 800 лева".

Ренета Романова е медицинска сестра в неонатологията на болницата. Тя коментира: "Ако не ни обърнат внимание ще ни накарат и малкото млади да напуснем. Г-н Таслаков каза, искам да ви дам, но няма пари. Ние не сме срещу него. Нашите думи искам да стигнат до министерството, Народното събрание, нашите депутати за Ловеч, и те да кажат нещо, да защитят Ловеч".

Областният управител Виктор Стойчев пое ангажимент да съдейства, според правомощията му.

"На първо място ще работя по темата държавна субсидия и ангажимент на държавата по отношение на заплащането на медицински сестри, лекари, нивото на заплащане в момента", каза той.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени