Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов обеща на Васил Терзиев засилено полицейско присъствие в София

Снимка: БГНЕС

Засилено полицейско присъствие по улиците на София, обеща вътрешният министър в оставка Калин Стоянов след проведена в МВР среща с кмета на столицата Васил Терзиев и представители на ресторантьорския бранш, предава БГНЕС.

До засилване на полицейското присъствие, най-вече в централната градска част и в районите със засилено присъствие на чужденци, се стигна след случаи на инциденти с участието на мигранти от миналата седмица. Повече полиция ще има и около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, които се охраняват от частна фирма. 

Кметът на София, цитиран от НТВ, посочи, че ще се синхронизират действията на общината и МВР.

"Не е въпрос само на мигранти. От доста време има големи струпвания на групи, български младежи и чуждестранни туристи, които нарушават спокойствието на другите, пречат на обществения ред", каза Васил Терзиев. Той добави, че е решено да се засилят патрулите в столицата и да се проверяват въпросните големи групи.

"Целта ни е хората да усетят, че има ред в този град", посочи кметът.

Във връзка с видеонаблюдението в столицата Терзиев коментира, че в София има около 3800 камери, които са интегрирани към системата на МВР. Броят им ще се увеличава. 

Главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че освен в централна градска част, ще се увеличи полицейското присъствие и в парковете.

В четвъртък местният парламент в София ще заседава извънредно, а по-рано днес ГЕРБ и ДПС внесоха законодателни мерки, с които ще бъде увеличен капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. 
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна