Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е направено за разследването на случая "Нотариуса" до този момент?

| Коментар
Мартин Божанов - Нотариуса
Снимка: acf.bg

Малко повече от месец след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса институциите продължават да събират информация, която да потвърди или отхвърли твърденията за силното му влияние в съдебната система. Свои проверки правят както Съдийският прокурорски съвет, така и Народното събрание. 

Какво е направено и установено до този момент? 

Заседания днес и утре имат Висшият съдебен съвет, бившата Съдийска колегия и Висшият прокурорски съвет – бившата Прокуроска колегия, които избраха по различен начин да изследват детайлите около групата на Нотариуса. 

Съдийската колегия създаде специална комисия. Такова беше и искането на неправителствени организации и на Съюза на съдиите. Голяма част от информацията, която събира Съдийската колегия, се извлича от изслушванията на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков. 

Събира се информация както по конкретни дела, за които се смята, че Нотариуса е имал интерес, като КТБ и Брендо, така се проверяват и твърдения, че чрез машината му са били държани в зависимост съдии – чрез подслушване и образуване на наказателни производства. 

Прокурорската колегия към този момент е избрала да изслушва и да се фиксира основно върху Нотариуса – пребиваването му в сградата на Софийска районна прокуратура, както и на близки до него адвокати, а също и участието в един банкет на Банско, на който Божанов е присъствал. Десет прокурори от Софийска районна прокуратура ще бъдат изслушани по темата.

Все повече се натрупва информация, която доказва, че Невена Зартова е имала контакти с Мартин Божанов и неговия адвокат Велимир Атанасов. 

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет също се е самосезирал. Поискал е от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов списък с магистратите, които са ходили в т.нар. SS клуб. Сарафов е препратил това искане към Софийската градска прокуратура, която засега не е отговорила. 

В четвъртък парламентарната комисия, създадена за оценяване на данни и факти около Мартин Божанов, за първи път ще изслуша представител на институция. Досега слуша повече неправителствени организации и пострадали хора. Става дума за градския прокурор на София Илиана Кирилова. 

Впечатление прави мълчанието на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени