Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Иванов: Между 1944 и 1989 г. е имало брутални престъпления, хората не са знаели

| Интервю
Снимка: m.helikon.bg

На книжния пазар излезе "От кражби до убийства. Криминалните престъпления - 1944-1989" на Стефан Иванов, историк, автор на изследване за престъпленията в България. 

Иванов, зам.-директор на столичното 149-о училище и бивш съветник в СОС, цели да развенчае мита, че в онези години е било по-добре, живяло се е по-спокойно и не е имало престъпност.

"Историкът има мисия да изследва неизследваните пространства. Парадоксално е, че от най-новата ни история е неизследвана и точно по тази тема няма изследване за нито един период, нито за Царство България, нито за социалистическа България, след това и за съвременна – посткомунистическа България. Така отнякъде трябваше да се започне. Това е огромен труд, обхващащ 45-годишен период за изследване", сподели в интервю пред БНР Стефан Иванов. 

Информацията за  излезе "От кражби до убийства. Криминалните престъпления - 1944-1989" той е събрал по единствения възможен начин за историческо изследване, на базата от активните източници, на спомени на хора от онази епоха и най- вече на запазените статистически данни.

"В книгата над 90% от данните излизат за първи път. Изследвам четирите основни вида криминални престъпления – умишлени убийства, изнасилвания, кражби и грабежи. За първи път публикувам данни за техните стойности по години.

Втората глава е за характеристиките на тези престъпления. Третата е най-интересна за това, как са се борили всички органи и най-вече МВР да няма престъпност и да бъдат разкрити престъпленията", сподели авторът на изследването.

Той обясни, че анализът му показва, че всички хората, живели в тези години "са били лишени от реалната картина за състоянието на криминалната престъпност".

"Много от хората, които слушат сега ще се върнат в своите  спомените и ще разказват, колко спокойно е било тогава. Ами, било е спокойно, защото просто не сме знаели истинската картина. А тя е, че не натъкнах на страшно много тежки престъпления, които са били неизвестни – серийни и масови убийства, брутални изнасилвачи, с над 200 изнасилвания, на цели банди, които са върлували, предимно от млади хора, по градинките, които късали синджирчета и обеци от жените", разказва Стефан Иванов.

"Един от най-големите проблеми, които са в първите години след 1944 г. е от ромския етнос, защото тогава има хиляди странстващи роми, неустановени на едно място, вършат престъпления и не ги хващат. Не са имали паспорт и се прави насилствена паспортизация. Някой от тях умира и друг му взима паспортите. После има едно министерско постановление, което задължава ромите да отседнат някъде и местните власти да им намерят работа", разказа авторът на "От кражби до убийства. Криминалните престъпления - 1944-1989".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени