Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешни медици в Петричко протестират, следващата седмица - в София

Снимка: Кети Тренчева, БНР

Работещите в Спешната помощ от филиалите в Петрич, Сандански и Кресна се събраха на протест в защита на колегите им, които миналата седмица бяха нападната и бити по време на работа в ромската махала. Протестът е организиран от синдикат "Защита", в който по думите на преседателя му Красимир Митов, членуват над 10 000 работещи в здравеопазването.

Завеждащият на Центъра за спешна медицинска помощ в Петрич д-р Александър Попов потвърди, че случаите на агресия зачестяват, а системата не позволява сигналът, който е подаден, да бъде проверен откъм вярна или невярна информация, за да се прецени има ли риск и съответно да се уведоми полицията. И още: "В последствие се оказва, че лицето употребява наркотици. За втори път в разстояние на една седмица го транспортираме, за втори път оказва агресия. Ние за месец февруари в последните пет дни имаме шест случая на подадени адреси за хора в безсъзнание, които се оказват пияни. Това е големият проблем, че няма санкции към такива пациенти".

Другото, за което настояват спешните медици, е застраховката им да бъде валидна и извън линейката, а досега е само така, тоест когато работят на терен. Другата седмица протестът става национален и се премества в София.

Те дадоха за пример случай от 8 март, когато спешен екип се отзовал на сигнал за мъж, изпаднал в безсъзнание. На място се оказало, че пациентът е познат на медиците като зависим от алкохол и наркотици. По време на транспортирането му в линейката нападнал фелдешрката, а след това - и шофьора. Наложила се намесата на полицията. Много често информацията, която идва при нас, е неточна и не ни позволява да преценим риска, сподели завеждащият филиала на спешната помощ в Петрич, д-р Александър Попов.

Друг пример е: "Февруари имаме случаи на хора в безсъзнание, които се оказват пияни".

Спешни мерки за защита на работещите в Спешната помощ и бързи наказания за проявилите агресия към тях поискаха от синдикат "Защита“.

На въпрос дали има санкции, медиците отговорят: "Големият проблем е, че няма санкции".

За идната седмица се подготвя национален протест на работещите в Спешната помощ в София.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна