Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за създаването на Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров

Днес се навършват 125 г. от рождението на композитора

Панчо Владигеров
Снимка: bulgarianhistory.org

През 2024 г. отбелязваме 125 години от рождението на двамата братя близнаци Владигерови - на 12 март е роден Любен Владигеров, цигулар с международна кариера, а на 13 март - големият български композитор Панчо Владигеров.

Безспорно един от великите шедьоври в българската музика е Българска рапсодия “Вардар“ от Панчо Владигеров. За нейното създаване разказва самият автор в запис от 29 март 1972 г., съхранен в Златния фонд на БНР. Можете да го чуете в звуковия файл.

За първи път пиесата е изпълнена в Прага през 1928 г., по време на организираните там Дни на българската музика. За това събитие разказва Любен Владигеров, който тогава е бил солист на творбата. Записът на изказването му е от 1981 г.

Българска рапсодия "Вардар" се изпълнява по целия свят, но ние ви предлагаме да чуете уникален архивен запис от 1928 г. Самият Владигеров е твърдял, че според него това е най-доброто изпълнение на творбата. Свири Оркестърът на Берлинската опера под диригенството на Макс фон Шилингс, а солист е Любен Владигеров - цигулка.

Чуйте спомените на братята близнаци и музиката на Панчо Владигеров в звуковия файл.


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени