Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Герасимова: Това не е изложба за хора с различни видове дефицити, а пространство, където да се чувстват равни на всички останали

Как изкуството става достъпно за хора със специални потребности?

На 21 март се открива третата изложба от поредицата "Изкуство с увреждания"

| Интервю
Изложба от поредицата "Изкуство с увреждания"
Снимка: Полина Герасимова

На 21 март от 19.00 ч. в новото пространство за алтернативно изкуство + Машина на ул. "Индустриална" 1 в София се открива третата изложба от поредицата "Изкуство с увреждания" на Полина Герасимова. 

Настоящата експозиция е представена чрез система от 17 проектора, които обливат цялото пространство с 3D проджекшън мапинг. Проектът наподобява миниатюрно издание на популярните през последните години музеи за дигитално изкуство, представящи чрез прожекции живота и изкуството на велики художници. 

В рамките на 4 дни, от 21 до 24 март, широката публика и посетителите със специални нужди могат заедно да се потопят в света на сетивата. 

"Това не е изложба за хора с различни видове дефицити, а пространство, където те да се чувстват равни на всички останали посетители", обясни пред БНР визуалният артист и основател на  "Полиформа" Полина Герасимова. Тя има за цел да съдейства на хората със специални потребности за пълното им адаптиране към дигиталното визуално изкуство и възможността да посещават изложби без ограничения. 

Изложба от поредицата

Вдъхновителка на настоящото издание е Хелън Келър, която успява да общува единствено чрез мирис, вкус и разпознаване чрез допир. Точно тези сетива всеки посетител има възможност да изпробва да свърже, за да получи цялата налична информация само чрез тях. 

"Тя е изумителна жена. Има много неща, които успява да постигне, въпреки че не вижда и не чува.  Успява, например, да разпознава цветовете на цветята.

Келър е написала 12 книги. Тя е една от най-влиятелните личности на 20-ти век. Говори четири езика. Била е приятелка с Чарли Чаплин и Марк Твен. Обиколила е над 39 страни. 

Хелън Келър успява да събуди нов начин на използване на сетивата в съзнанието си. Убедена съм, че в бъдеще всички ние ще започнем да го правим". 

Изкуството в случая е моят начин да предам информация, посочи Полина Герасимова.

Изложба от поредицата

"Видях каква голяма нужда имат те от възможността да посещават културни събития. Това е едно желание да направя добро, като успея да адаптирам визуалното изкуство за хора със зрителни проблеми. Всяко нещо, което ние виждаме с очите, може да бъде разказано. 

Мисля, че това ще започне да се случва на повече места.

Вдъхновявам се от хора с различни видове постижения. От тези, които търсят нещо ново.

Има доста други личности, които се опитват да правят подобни неща. В България има концерти, които се случват на тъмно". 

В изложбата са предвидени две изпитания за сетивата, които обаче Герасимова пожела да запази в тайна, за да бъдат изненада за посетителите.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна