Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес от 17 часа:

"Пейзаж от спомени" за 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

90 снимки и 12 емблематични стихотворения на поета представя изложба пред Дома на НХК

| обновено на 19.03.24 в 07:32

90 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90 години от рождението на поета. Тя ще бъде открита днес от 17 часа пред Дома на НХК. Биографичната експозиция е част от кампанията на БНР-Бургас „Не е измислица морето и щастието съществува!“ и се реализира със съдействието на Община Бургас. На откриването ще прозвучи и автентичният глас на поета, запазен в Златния фонд на БНР.

24 пана събират фрагменти от житейския и творчески път на Христо Фотев. Да се подреди в една изложба нечий живот от море от снимки, стихове и спомени на близки и приятели, е голяма отговорност и изпитание, но ние от БНР- Бургас приехме това предизвикателство, защото тази изложба не е спомен само за Христо Фотев. Тя обединява събития, градове и хора, с които израства поетът и е колкото лична история, толкова и част от културната ни памет за едно незабравимо поколение творци.


Изложбата “среща“ с част от най-изявените имена на Бургас -с поетите и писателите Реджеб Кюпчу, Илия Буржев, Янаки Петров, Роза Боянова, Керана Ангелова, с художниците Георги Баев, Виолета Масларова, Стоян Цанев, Стоян Забунов и с Петьо Пандира, олицетворение на бохемския дух на морския град. Специален акцент са паната, посветени на приятелството на Христо Фотев с Петя Дубарова и Недялко Йорданов. Експозицията показва и драматурга Христо Фотев.

Черно-белите кадри връщат в неповторимата атмосфера на Бургас от миналия век. Тя се допълва от канцеларията на Дружеството на писателите на „Милин камък“ 1, сладкарница „Малина“, ДТ „Адриана Будевска“, остров „Света Анастасия“, къщата на Фотев в Равадиново.


Пътуването ни към Христо Фотев започна от Държавния архив в Бургас, премина през Дома на писателя и Регионалната библиотека „Пейо Яворов“. Благодарим им, на тях и на всички близки на поета хора, с чиито разкази се опитваме да възкресим пълнокръвния образ на поета-„див, несъразмерен и красив“, както пише самият той в стихотворението „Бях на самия връх…“..

Изложбата показва, както местата и лицата на Фотевия Бургас, така и е възможност бургазлии и гостите на града отново да се прочетат най-известните стихотворения на поета-„Колко си хубава!...“, „Измислица ли е морето?“, „Морето само живите обича…“, „Тоя влак за Бургас“„“ ПристанищеI“ ,“Понякога по-много се обичахме“ „България“ и други.


Как звучат те в наши дни ще чуем час след откриването на изложбата от 18 часа в Морското казино. Ученици от бургаски училища ще се включат в музикално-поетичният конкурс „Рецитираме любими стихове на Христо Фотев“.Интерпретациите на младежите от АЕГ „Гео Милев“, НЕГ „Гьоте“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГРЕ „Г. С. Раковски“, ПГЧЕ „Васил Левски“ и Професионалната търговска гимназия ще оцени жури. Негов председател е режисьорът Христо Симеонов. Събитието е с вход свободен.

Изпълненията ще се превърнат във видеа, които в навечерието на 25 март-рождената дата на поета, ще пренесат красивия словесен пейзаж на Христо Фотев в дигиталното пространство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна