Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как пишем и говорим за архитектура днес?

Как пишем и говорим за архитектура днес? Къде е мястото на архитектурната критика в един свят, където съдържанието живее кратко, а хората стават все по-разделени? Каква е отговорността на медиите? Заедно с: д-р арх. Анета Василева, архитектурен критик и историк, арх. Зекие Емин от Фондация "Ново архитектурно наследство" и Георги Мърхов, отговорен редактор на "Стройинфо".

Във времена на фрагментиране и индивидуализъм, на социални балони и оспорвани авторитети, става все по-трудно една личност да повлияе на много. Една статия също. През 2018 г., на фикционалните годишни архитектурни награди WhATA Awards, за личност на годината бе обявен "гражданинът от социалните мрежи" – онзи неуморен коментатор, който пише възмутени статуси, прави колажи и се гаври с клипове и монтажи на недомислиците в средата около нас. 

В годината, в която Facebook понесе най-много удари и скандални разкрития, именно възмущаващият се в българския Facebook успя да демонстрира силата на гражданското общество у нас. Неговата власт тогава доведе до оставки, отмяна на конкурси и граждански контрол върху ремонти и обществени поръчки, но показа и още нещо.

Във времена на социални балони и умиращи авторитети имаме реален проблем с доверието в експертността. Така имаме постоянни дребни информационни бури и скандали, но малко реална промяна, а управляващите стават заложници на общественото мнение и все по-често се чувстват парализирани да прокарват смели визионерски решения. Именно тук ролята на критическото мислене и дискутиране през призмата на архитектурата и градската среда, които ни заобикалят, могат да изиграят своята ключова роля.

Поредицата от публични лекции на Фондация "Ново архитектурно наследство" в залата за събития на Гьоте-институт България, ще се проведе между 19 март и 14 май 2024 г.

Чуйте повече подробности в звуковия файл.

Снимки – Фондация "Ново архитектурно наследство"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна